Ingezonden persbericht


Kenmerk: 23-2-2009

PERSBERICHT

PCC in Alkmaar laat meisjes actief op techniek oriënteren

Op dinsdagavond 24 februari gaat in Alkmaar het oriëntatietraject 'Vmbo-mbo-brug' feestelijk van start. Vmbo-meisjes uit de tweede klas van het Petrus Canisius College aan de Vondelstraat in Alkmaar, krijgen in dit traject de kans om intensief kennis te maken met de wereld van techniek door mbo-opleidingen en bedrijven in de regio te bezoeken. De Vmbo-mbo-brug past in het beleid van het Petrus Canisius College om speciale activiteiten voor meisjes te organiseren om hen enthousiast te maken voor de techniek, zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse StoereMeidenDag. De Vmbo-mbo-brug wordt aangeboden door VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

In het vmbo moeten leerlingen al vroeg kiezen voor een sector. De meeste meisjes kiezen voor zorg&welzijn of voor economie. De sector techniek is duidelijk het minst populair bij de meisjes: slechts 4 procent volgde in 2007/2008 een opleiding binnen deze sector. De cijfers voor het mbo uit hetzelfde schooljaar laten zien dat maar 9,1 procent van de vrouwelijke leerlingen heeft gekozen voor de sector techniek. Dat zo weinig meisjes kiezen voor techniek of ict komt doordat zij vaak denken dat deze vakgebieden meer iets zijn voor jongens of dat je voor beroepen in deze sectoren beslist natuurkunde, wiskunde of scheikunde in je pakket moet hebben. Dat klopt niet. De meeste meisjes weten ook niet welke technische en ict-opleidingen er zijn en wat je er allemaal mee kunt. Bovendien zijn er weinig vrouwen werkzaam in techniek en ict en de vakvrouwen die er zijn, zijn onvoldoende zichtbaar. Meisjes sluiten daardoor een breed scala aan opleidingen en beroepen uit, zonder deze te kennen.

Deelnemers aan de Vmbo-mbo-brug in Alkmaar maken gedurende een aantal weken kennis met verschillende mbo-opleidingen en gaan op excursie naar verschillende technische bedrijven in de regio. Daarbij zullen zij in contact komen met vrouwelijke studenten en vakvrouwen in de techniek, die een voorbeeldfunctie voor deze meisjes hebben. Dit maakt de Vmbo-mbo-brug een unieke ervaring voor de deelnemers. Momenteel voert VHTO de vmbo-mbo-brug uit in de regio's Alkmaar, Zeeland, Den Haag, Hilversum, Apeldoorn, Nijmegen en Utrecht. Het traject wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Platform Bèta Techniek. Meer informatie en ervaringen van deelnemers op: www.komopdebrug.nl.

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht