Cursus "Voeding" bevordert objectief kijken naar paard en rantsoen


Gratis cursus door beantwoorden prijsvraag

ERMELO, 20090130 -- Bij het Paarden Kennis Centrum kunnen paardeneigenaren en -liefhebbers terecht voor cursussen, begeleiding en advies op het gebied van voeding, voortplanting, training, gezondheid en gedrag & welzijn. Bij Manege Monique de Warle in Ermelo kan op 24 februari 2009 de cursus "Voeding voor paarden" gevolgd worden.

Dat paarden voor hun welzijn baat hebben bij het eten van ruwvoer is inmiddels algemeen bekend. Toch geven veel paardeneigenaren hun paard in verhouding nog steeds veel krachtvoer en vullen zij dit frequent aan met supplementen. Dat deze ook schadelijk kunnen zijn, is helaas veel minder bekend.

Praktijk en theorie

De cursus wisselt theorie en praktijk af. Zo wordt algemene informatie gegeven over de verschillende soorten voer en het spijsverteringsstelsel van het paard. Vervolgens worden aan de hand van een scoringsmethode enkele paarden op de manege getypeerd als dik of dun. Na de lunch wordt cijfermatig gekeken naar de verschillende soorten voer en tot slot wordt een voedingsadvies op maat gemaakt voor een eigen (verzorg-)paard of pony.

Prijsvraag

Er zijn nog enkele cursusplaatsen beschikbaar. Ook is een cursusplek te winnen door het invullen van de prijsvraag op de website. De vraag die beantwoord moet worden, is: "Wat levert meer energie: vet of koolhydraten". Opvallend is dat ongeveer de helft van de respondenten vet antwoordt en de andere helft koolhydraten. Er wordt niet eenduidig geantwoord. Het antwoord zal op 10 februari bekend gemaakt worden. Tegelijkertijd zal door Christel de Boer, eigenaar van Hippo d'Or Midden, uit de juiste inzendingen de prijswinnaar getrokken worden.

Paarden Kennis Centrum

In januari is het Paarden Kennis Centrum van start gegaan. De producten en diensten die het PKC aanbiedt, zijn onderverdeeld in verschillende aandachtsgebieden: voeding, voortplanting, aankoop- en verkoopbegeleiding, gezondheid, gedrag en training. Binnen deze gebieden worden cursussen, begeleidingstrajecten en producten, zoals een voedingsadvies en een trainingschema, aangeboden. Het gehele aanbod kan bekeken worden op www.paardenkenniscentrum.nl

Christel de Boer
Christel de Boer heeft een combinatie van studies in bedrijfskunde (vrijetijdskunde en hippische bedrijfskunde). Naast eigenaar van Hippo d'Or midden is ze actief als hulpkoetsier en in de dressuur. In het verleden is Christel groom geweest bij meervoudig Nederlands kampioen 4-spanrijden Jan Westers. Hippo d'Or is een hippisch adviesbureau met aangesloten adviseurs, die elk binnen hun eigen werkgebied, advies en ondersteuning bieden aan hippische bedrijven.

Ingezonden persbericht