Kredietcrisis? Draai rookverbod terug


ZALTBOMMEL, 20090224 -- Het terugdraaien van het rookverbod is voor de overheid een goedkope en eenvoudige methode om de nadelige effecten van de kredietcrisis in met name de horecasector aanzienlijk te verzachten. Dat is de mening van Stichting Red de Kleine Horeca-ondernemer (KHO), een organisatie waarin momenteel 1134 kleine horecaondernemingen de krachten gebundeld hebben om het rookverbod te bestrijden.

"Het mes snijdt aan vele kanten", zegt Wiel Maessen, secretaris van KHO. "Niet alleen komen de klanten - en daardoor de omzetten - weer terug in een toch al gevoelige sector, maar het scheelt de overheid ook uitgaven voor uitkeringen op het moment dat de bedrijven failliet gaan, beperkt de hoeveelheid ontslagen in de sector en het brengt de geïnde belastingen en accijnzen uit de sector weer op peil. Daarenboven kan door de overheid bespaard worden op de inzet van handhavers van het rookverbod en worden de vele boetes die de sector boven het hoofd hangen kwijtgescholden."

Nog vandaag liet minister Hirsch Ballin van Justitie in een brief aan Holland Casino weten het rookverbod als één van de belangrijkste redenen te zien van de terugloop van klanten en omzet in dit staatsbedrijf. Daarmee wordt, volgens KHO, door het kabinet impliciet toegegeven dat het rookverbod schade berokkent aan de uitgaanssector.

Stichting Red de Kleine Horeca-ondernemer

Ingezonden persbericht