Nederlandse Moslim Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 24 februari 2009

19.00-21.00 uur

Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam.

Presentatie: Sharida Mohamedjoesoef


---

Hoofdgast is Berberdeskundige Abderrahman El Aissati. In Marokko studeerde hij Engelse taal- literatuur en taalwetenschap. El Aissati promoveerde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen op taalverlies bij sprekers van het Marokkaans-Arabisch in Nederland. Verder is hij de directeur van Amazigh-tv die vanuit Nederland via internet programma's maakt in het Berbers en Nederlands.

In de rubriek Islamitische canon wil Hatim Salama, de importeur van de digitale Koran, voor de verandering een film uit 1977over de geschiedenis van de Koran onder de aandacht brengen. Ar Risalah, bekend als The Message, the story of islam door filmproducer Moustapaha Akkad. De Engelse versie heet ook wel Mohammed, Messenger of God. Maker en regisseur van de film, Moustapaha Akkad, komt uit Syrie en hij is door een aanslag van Al Qaeda in 2005 om het leven gekomen in Jordanie. Libie vormde de locatie waar de film werd opgenomen. Men is bezig aan een remake van deze controversiele klassieker. De Engelstalige versie heeft de gemoederen bezig gehouden in de islamitische wereld vanwege de mogelijke portrettering van de grondlegger van de islam en met niet-moslims als Anthony Quinn (in hoofdrol oom Mohammed, Hamza) in de cast.

Rondom de recent gehouden algemene verkiezingen in Israël bestond het beeld, dat het om een keuze zou gaan tussen vrede en geen vrede met de Palestijnen. Dat is het misverstand van de week volgens Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik.

Livni heeft de achterliggende periode bewezen de Palestijnen niets te bieden te hebben; lees het verkiezingsprogramma van Netanyahoe en Lieberman en het wordt duidelijk dat voor hen hetzelfde geldt. Het is eerder gegaan om een keuze tussen rechts en extreem-rechts, tussen haviken en super-haviken. Het belooft allemaal niet veel goeds.

Op 27 februari gaat in Rotterdam theatershow van Salaheddine, Salaheddine Live, in première. Salaheddine (bekend van tv-duo Ab & Sal) wil het 'verkazingsproces' een halt toe roepen en laten zien dat Marokkanen wel degelijk humor hebben. Theaterproducent Khalil Aitblal vertelt hierover. Het is een mix van interactie met beeld en stand-up. Marokkanen van de tweede en derde generatie beginnen stilletjes aan steeds meer op Nederlanders te lijken. Salaheddine wilt dit 'verkazingsproces' een halt toe roepen en laten zien dat Marokkanen wel degelijk humor hebben.Typetjes waar Salaheddine mee is doorgebroken zijn de echte Rotterdamse straatmarokkaan Moussie el Kandoussie en natuurlijk de Marokkaanse Lonsdalers. Van deze laatste act is het filmpje al meer dan 1 miljoen keer bekeken op YouTube.

Hoofddoekbrigade aan slag: Werkgevers die vrouwen met een hoofddoek discrimineren, moeten uitkijken. Zij kunnen te maken krijgen met de Poldermoslima Hoofddoekbrigade. Dat is een nieuw initiatief die zich inzet voor eerlijke kansen voor moslima's op de arbeidsmarkt en tegen hoofddoek-discriminatie.

Zij organiseerde afgelopen weeekend de conferentie 'Eerlijke kansen op de arbeidsmarkt' dat in het teken stond van bestrijding van discriminatie van moslima's en dan vooral discriminatie van de hoofddoek. De hoofddoekbrigade wijst de slachtofferrol af en wil discriminatie vooral tegengaan door het gesprek aan te gaan met werkgevers.Ook werd de eerste Hoofddoekprijs uitgereikt aan een bedrijf dat zich wel heeft ingezet voor de maatschappelijke acceptatie van de hoofddoek op de werkvloer.

Panelgesprek: Is de moskee de aangewezen plek om de problematiek op het gebied van seksuele gezondheid te bespreken? Dit n.a.v. een onderzoek van Research voor Beleid: Doel(groep) bereikt. Bevordering van seksuele gezondheid tegen een culturele achtergrond. Te gast is o.a. Khalil Aitblal van UMMAO (Unie van Marokkaanse Moskeeën Amsterdam e.o.).

Live muziek: De muziek van Asefru is geworteld in de cultuur van de Amazigh bevolking uit Noord-Marokko. Asefru speelt voornamelijk eigen composities van gitarist Koba en zanger Youcef in Tamazight. Maar Asefru stelt zich ook open voor invloeden van funk, pop en latin waardoor een unieke fusion ontstaat. De band biedt daarnaast ruimte aan gastmuzikanten. Bassist Theo (Roemenië) speelt o.a bij de Roemeense jazz-funk-fusion band Bright White Line. Percussionist Dennis (Suriname) speelt in diverse wereldmuziek formaties.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl.