Ingezonden persbericht- PERSBERICHT -

24 februari 2009

Avonturen- en doeboek brengt kinderen in contact met de natuur

'Het is lente': aaltjes en geurtjes bij vvv Apeldoorn

De tijd die kinderen in de buitenlucht doorbrengen neemt af, dit baart onder andere de overheid zorgen. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Visserij houdt zich hier al langere tijd mee bezig. Op 5 september 2007 presenteerde zij daarom de Nederlandse vertaling van het boek 'Last Child in the Woods': 'Het laatste kind in het bos'. Illustrator Babs Ketelaar en schrijfster Angela The, beiden afkomstig uit Ermelo, onderschrijven dit probleem. Zij proberen op een kleurrijke manier vorm te geven aan hun missie: kinderen weer oog te laten krijgen voor de natuur door lekker naar buiten te gaan en natuurlijke dingen te maken, bijvoorbeeld een egelhotel of een slakkencafé. In 'Het is lente' beleven Aaltje en Geurtje met opa Willem en zijn excentrieke buurvrouw Leonora allerlei spannende en grappige avonturen. Ook staat het vol met ideeën om zelf aan de slag te gaan in en met de natuur. Alle avonturen spelen zich af op de Veluwe, omdat 'je daar nog echt kunt verdwalen in de natuur', volgens Babs Ketelaar.

In ieder kind zit wel een Aaltje of een Geurtje. Alle kinderen zijn daarom op 21 maart, de eerste lentedag, om 10.00 uur welkom in het kantoor van VVV Apeldoorn aan de Deventerstraat 18. Babs Ketelaar leest dan voor en voorziet na afloop de boeken van haar handtekening. De namen Aaltje en Geurtje zijn echte Veluwse namen. Iedereen die de naam 'Aaltje' of 'Geurtje' draagt en die dit kan aantonen met een geldig identiteitsbewijs, ontvangt daarom 25% korting op het boek.

'Het is lente!' is het eerste deel van een serie van vier boekjes over de vier seizoenen op de Veluwe. Bij elk seizoen passen een aantal verhalen of legendes van de Veluwe. Er staan (streek) recepten uit het seizoen in en tips om zelf iets te verbouwen of te maken. Bovendien is er ruimte voor de kinderen om hun eigen avonturen op te schrijven, te tekenen, verzamelingen aan te leggen of foto's te plakken.

Dit (voor)lees- en ideeënboek telt 96 pagina's en circa 100 kleurrijke illustraties. Het boek is luxe uitgevoerd in een formaat van 20 x 20 centimeter. Het is voor ¤ 14,95 te kooop bij veel VVV's op de Veluwe, waaronder VVV Apeldoorn.

Noot voor de redactie (