Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 24 februari 2009

Carte Blanche, participatie en nieuwe muziek
Eigen Programmering 2009-2010 in het Concertgebouw

De terugkeer van de serie Carte Blanche, veel aandacht voor nieuwe muziek en de gelegenheid om zelf mee te doen. Dat zijn een paar verrassingen die het Concertgebouw volgend seizoen in de Eigen Programmering te bieden heeft. Daarnaast is er genoeg te beleven voor liefhebbers van vocale muziek, en staan de Robeco Zomerconcerten en het Zondagochtendconcert in het teken van de viering van respectievelijk het 20- en 15-jarig bestaan.

Carte Blanche voor Janine Jansen
De Carte Blanche is terug en gaat het komend seizoen voor het eerst naar een jonge Nederlandse ster: Janine Jansen. De Nederlandse violiste oefent op oud én jong een enorme aantrekkingskracht uit en daagt haar publiek uit met gewaagde programmering. Haar aandacht voor jongeren en buitengewone interesse in afwijkende concertvormen zijn terug te vinden in haar Carte Blanche: Janine Jansen heeft de gelegenheid aangegrepen om minder voor de hand liggende wegen te bewandelen en onder andere dans, slapstick en jeugdige violisten op het podium te brengen. Met de invulling van deze bijzondere serie treedt de violiste in de voetsporen van onder anderen Gidon Kremer, Murray Perahia, Maxim Vengerov en Bernard Haitink.

Grote namen in de Grote Zaal
Ook pianist Emanuel Ax heeft een eigen serie in de Grote Zaal gekregen. Hij speelt samen met musici als Dawn Upshaw en Yo-Yo Ma. Verder wordt de programmering gesierd door grote namen als Cecilia Bartoli, Sir John Eliot Gardiner, Valery Gergiev, Christian Thielemann, Maria João Pires, Anna Larsson, Renée Fleming, Matthias Goerne en Julia Fischer. Daniel Barenboim is voor het eerst te gast is in de Eigen Programmering van het Concertgebouw. In de serie Wereldberoemde Symfonieorkesten maakt, naast onbetwiste toporkesten als de Wiener Philharmoniker, het Orkest van het Mariinski Theater en The Cleveland Orchestra, ook het Gustav Mahler Jugendorchester zijn opwachting. Het is voor het eerst dat een jeugdorkest in deze serie is opgenomen.

Nieuwe Muziek
Opvallend is het aantal nieuwe werken. Bijna twintig premières staan er op het programma. Een aantal daarvan is geschreven in (mede)opdracht van het Concertgebouw dat daarvoor een beroep kon doen op een particulier fonds. Zo voert Emanuel Ax premières uit van Osvaldo Golijov, Peter Lieberson en John Adams. In de Kleine Zaal heeft de jonge Oostenrijkse componist en klarinettist Jörg Widmann een eigen serie. ,,Het Concertgebouw bruist", zo motiveert directeur programmering Anneke Hogenstijn de aandacht voor hedendaagse muziek. ,,We hebben te maken met levende spelers en levende muziek.''

Bijzondere programma's in de Kleine Zaal
De Kleine Zaal biedt weekenden met het Takács Kwartet en de Franse gebroeders Capuçon, en onder meer een voorbeeldig bezette vocale serie met grootheden als Anne Sofie von Otter, Anna Caterina Antonacci, Christian Gerhaher, Anne Schwanewilms en de Nederlandse mezzosopraan Christianne Stotijn.

Het Zondagochtend Concert
Het Zondagochtend Concert, de serie die het Concertgebouw in samenwerking met de AVRO organiseert, beleeft in 2009-2010 een bijzonder seizoen. Al vijftien jaar vormen deze concerten op de zondagochtend een groot succes, en met een zaalbezetting van meer dan 90 procent is deze serie al jaren de best bezochte uit de Eigen Programmering van het Concertgebouw. Het derde lustrumseizoen opent daarom met een extra lang en feestelijk jubileumconcert met het Radio Filharmonisch Orkest en violiste Isabelle Faust. Meer informatie over het programma van het Zondagochtendconcert is te lezen in de uitgebreide versie van dit persbericht (zie bijlage)

Robeco Zomerconcerten
Ook de Robeco Zomerconcerten staan in het teken van een jubileum. Onder het thema Vrienden viert deze succesvolle zomerconcertreeks het 20-jarig bestaan. Meer informatie is opgenomen in een apart persbericht (zie bijlage)

Lunchconcerten
Het gratis lunchconcert op de woensdagmiddag wordt druk bezocht en is een niet meer weg te denken traditie in het Concertgebouw. Eind juni 2009 verschijnt een flyer met het nieuwe programma.

Participatie: nieuw initiatief Concertgebouw
Tempel zonder Drempel is de titel van een nieuw programma van het Concertgebouw, gericht op participatie en publieksverbreding. Met dit initiatief zet het Concertgebouw de deuren wijd open voor bezoekers uit alle lagen van de bevolking met als doel ze een eerste ervaring met levende muziek te bieden. Tempel zonder Drempel is bedoeld voor jongeren, volwassenen met een niet-Nederlandse achtergrond, ouders met jonge kinderen en amateur-musici. Om deze groepen te bereiken zal het Concertgebouw samenwerken met organisaties op het gebied van naschoolse opvang, buurt- en maatschappelijk werk. Tempel zonder Drempel heeft een looptijd van vier jaar en bestaat uit vier afzonderlijke deelprojecten die in 2009 zullen starten.


---