Gemeente Rotterdam

Nr. 27

24 februari 2009

Informatie voor vrachtverkeer voortaan te vinden op internet

Maatregel tegen vastlopen vrachtverkeer

Om te voorkomen dat vrachtwagens onnodig vast komen te zitten en als gevolg daarvan voor verkeersopstoppingen zorgen, publiceert de gemeente Rotterdam per direct een overzicht van locaties in Rotterdam waar sprake is van beperkingen voor vrachtverkeer. Het overzicht is te vinden op de gemeentelijke website www.rotterdam.nl/vrachtwagens en op www.bereikbareregiorotterdam.nl en geeft aan op welke plekken een aantal bepalingen gelden voor het vrachtverkeer, zoals geslotenverklaringen en hoogte-, breedte- en gewichtsbeperkingen. Aanleiding is het aantal incidenten met vastgelopen vrachtwagens bij onder meer de Maastunnel.

Wethouder Baljeu (o.m. Verkeer en Vervoer): "de afgelopen tijd waren er verschillende incidenten waarbij vrachtwagens betrokken waren. Daarom heb ik de Verkeersmarinier opdracht gegeven een overzicht te maken van alle locaties waar bestuurders van vrachtwagens extra moeten opletten. Via internet maken we die lijst voor iedereen toegankelijk. De informatie is een extra hulpmiddel waarmee vrachtwagenbestuurders hun route door Rotterdam kunnen voorbereiden. Dit is een eerste stap in een reeks van maatregelen."

De gegevens worden in een later stadium als digitale kaart gepresenteerd op internet. Hierop kan de informatie worden aangeklikt en zal er een foto te zien zijn van de locatie én het bijbehorende verkeersbord. Daarnaast wordt er een proef voorbereid met een individuele routeplanner (via internet en/of SMS), die de beste route kiest, rekening houdend met wegwerkzaamheden en verkeersbepalingen in Rotterdam. Ook wordt onderzocht hoe het bestaande waarschuwingssysteem van hoogtedetectie bij de Maastunnel kan worden uitgebreid. Tevens wordt op dit moment gewerkt aan een alarmeringsysteem dat in werking treedt bij mogelijke nieuwe stremmingen.

noot voor de redactie/