Platform Biologica


Print

Michael Pollan in Amsterdam; enkele prikkelende uitspraken 24 februari 2009

Op woensdag 11 februari gaf Michael Pollan een lezing in De Duif in Amsterdam, voor een volle zaal met zo'n 500 belangstellenden. Hij sprak over zijn boek 'Een pleidooi voor echt eten' en viel het 'nutritionisme' aan. In het onderstaande enkele van Pollan's prikkelende uitstpraken.

"De voedingswetenschap is nu ongeveer waar de chirurgie in 1650 was. Ok, mooie ontwikkeling, veelbelovend ook, maar wil je nu al op die tafel gaan liggen? Zullen we maar eerst even wachten op de anesthesie, op de alcohol, op de ontstekingsremmers?"

"Nog nooit eerder in onze geschiedenis zijn we tegelijkertijd geconfronteerd geweest met vetzucht en ondervoeding."

"De gezonde producten in de supermarkt zitten stil en onopvallend in een hoekje, terwijl even verderop de chocopops staan te schreeuwen hoe gezond ze zijn."

"De oplossing om te weten hoe je moet eten, kun je het beste zoeken in cultuur. De cultuur heeft een enorme wijsheid en ervaring m.b.t. eten opgenomen in de loop van honderden jaren. Die is nu echter verdreven door het vertrouwen in de voedingswetenschap."

Michael Pollan demonstreert zijn stelling 'Eet nooit dingen die je overgrootmoeder niet als eten zou herkennen' aan de hand van de Power stick, die hij heeft gekocht bij Albert Heijn: "Ze kijkt ernaar, en snapt niet goed wat het is. Ze pakt het uit en houdt een draagbare yoghurt stick over. Die herkent ze nog steeds niet. Ze kijkt naar de ingredienten, die geven geen houvast. Er zitten een stuk of 10 a 15 ingredienten in. Maar in yoghurt zoals zij het kent, zit maar anderhalf ingredient: melk en bacterieen. En de ingredienten die hier op staan, daar heeft ze nog nooit van gehoord. Conclusie: ze zou dit niet herkennen. Dit is geen voedsel. Dit is hoogstens een voedselachtige substantie."

"Een typisch kenmerk van voedselachtige substanties is dat ze nooit doodgaan. Ze rotten nooit. Een paar jaar geleden kocht ik een "twinkie", die legde ik op een plank. Om de paar maanden duwde ik er even met mijn vinger op. Na twee jaar was hij nog even zacht en sponzig als toen ik hem kocht. Wat betekent dat? De bacterien en schimmels zijn NIET GEINTERESSEERD. Zij weten iets wat wij niet weten: dit heeft als voedsel geen enkele waarde."

"Onze gezondheid kan niet losgemaakt worden van de gezondheid van de hele voedselketen."

"Wat niet veel mensen weten, is dat ook George Bush en zijn vrouw vooral biologisch aten. Ze hielden het alleen goed verborgen."

"De mens kan bijna op alle soorten voedsel leven. De Inuit op de noordpool eten zeehondenvet en mos. Indianen in Midden-Amerika eten bonen en mais. De Masai in Afrika leven bij uitsluitend van bloed en melk. Al die culturen hebben nauwelijks last van hart- en vaatziekten, suikerziekte of vetzucht. Er is maar een dieet dat in de laatste 100 jaar is ontstaan, dat mensen gegarandeerd ziek maakt. En dat is het Westerse dieet."

"In Amerika zijn de borden nu even groot als de serveerschalen in de jaren '50."

"Een van de belangrijkste redenen dat biologische landbouw bij lange na niet zoveel onderzoeksgeld binnenhaalt als industriele landbouw, is dat je op haar methoden geen patent kan aanvragen. Je kunt een systeem van vruchtwisseling niet patenteren. Daarom gaat er weinig geld heen. Terwijl vruchtwisseling ontzettend krachtig kan zijn, veel krachtiger dan gentech, om je opbrengst te verhogen. Kijk maar naar een bedrijf als dat van Joe Salatin."