Ingezonden persbericht


Siebren van der Bergh Jonge Ambtenaar van het Jaar

Jong, zelfbewust, energiek, een tikkie serieus maar zeer geloofwaardig en oprecht, zo typeerde de voorzitter van de jury, Agnes Jongerius, de winnaar van de FUTUR Award Jonge Ambtenaar van het Jaar.

Voor de zevende maal is gisteravond in theater Diligentia de prestigieuze FUTUR Award uitgereikt aan Siebren van der Berg, adviseur personeelsmanagement bij de gemeente Smallingerland. Tot het einde toe bleef het spannend wie de prijs zou winnen. Annemarie de Bont, jeugdverpleegkundige bij de gemeente Den Haag was een zeer geduchte tegenkandidaat. Ze wist zich krachtig neer te zetten en imponeerde de jury met haar naar buiten gerichte blik. Siebren wist het uiteindelijk toch van haar te winnen, met zijn vlammende eind betoog wist hij zelfs Maurice de Hond te overtuigen 'zelfs ík voelde mij een jonge trotse ambtenaar, alhoewel ik al oud en zeker geen ambtenaar ben!'.

De finalisten zijn onder het toeziend oog van de jury, bestaande uit Agnes Jongerius (voorzitter Vakcentrale FNV), Maurice de Hond (opinieleider en directeur View/Ture)en Sander de Rouwe (Tweede Kamerlid CDA) live met elkaar de battle aangegaan. Zo moesten zij ter plekke op zoek gaan naar talentvolle collega's die hen konden bij staan bij het vernieuwen van de overheid, de overheid vernieuw je tenslotte niet alleen. Bedachten zij out of the box ideeën om de beeldvorming rondom dé ambtenaar aan te pakken en toonden zij hun overtuigingskracht met hun slotbetoog.

Siebren van der Berg heeft deze battle met glans door staan en wint daardoor niet alleen de eervolle titel en een prachtig kunstwerk. Hij krijgt ook een netwerkprijs aangeboden. Hij gaat een week naar Brussel om daar te netwerken bij diverse Europese instituties. Europa wordt steeds belangrijker in het werk van de ambtenaar en daarom heeft FUTUR een mooi programma samengesteld waarin de winnaar mee gaat lopen met kopstukken uit het Brusselse leven

Voorafgaande aan de verkiezingsavond vond er voor het eerst dit jaar een inspirerend en leerzaam congres plaats met als titel 'Hoe word je jonge ambtenaar van het jaar?'. Zo gunde Iwan Reuvekamp, de talentscout van 3 FM én de man achter Giel Beelen, een bom volle theaterzaal met jonge ambtenaar een kijkje in de keuken van Giel Beelen en ging hij in op eerlijkheid, authenticiteit en weten wie je bent. Ook werden jonge ambtenaren de politiek de baas door de kloof met de bestuurder te overbruggen en gingen ze heel wat chaos creëren (en oplossen!) in de workshop crisismanagement. Ook viel er vol op te speedmeeten met interessante partijen zoals Ebbinge en Company, BMC, De Baak en het ABP.

En om alle jonge ambtenaren aan te moedigen volgend jaar mee te dingen naar deze felbegeerde FUTUR Award zijn er nog twee aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan de meest ambitieuze en de meest eigenzinnige ambtenaar van het jaar.

FUTUR heeft de Award én het congres in het leven geroepen omdat jonge ambtenaren veel nuttig en onmisbaar werk verrichten, dat mag op een goede en aantrekkelijke manier onder de aandacht worden gebracht. Ook wil FUTUR de vernieuwing en verbetering van de overheid door deze jonge ambitieuze ambtenaren stimuleren.