Ingezonden persberichtPERSBERICHT

Amsterdam wordt Soundtrackcity

Vanaf september wordt het mogelijk om de verschillende Amsterdamse stadsdelen op een geheel andere manier te zien en te horen. Soundtrackcity nodigt u uit om de straat op te gaan en de stad opnieuw te ontdekken via een serie van 8 bijzondere geluidswandelingen gemaakt door kunstenaars. De wandelingen zijn in verschillende delen van de stad en hebben elk een andere inhoudelijke invalshoek, altijd verbonden met de ontwikkeling van het gebied of uitgaande van een actuele gebeurtenis. Alle geluidswandelingen gaan in september 2009 tegelijk in première.

In acht gebieden verspreid over Amsterdam gaan acht kunstenaars ieder één geluidswandeling ontwikkelen. Elke kunstenaar maakt een geluidswandeling door een gebied in Amsterdam dat hij goed kent. Hij of zij werkt samen met een componist of een geluidskunstenaar. Elke geluidswandeling benadert de stad vanuit een andere invalshoek. De ene wandeling richt zich op de invloed van toerisme op een buurt, een andere laat horen hoe verschillende generaties kijken naar dezelfde plaatsen. Er is een wandeling die gaat over roots bij migranten en uitheemse planten en een andere volgt de groeipijnen van een nieuwe wijk. Mensen uit het gebied zelf leveren een belangrijke bijdrage aan de geluidswandeling. U luistert naar hun ervaringen en verhalen. Een geluidswandeling van Soundtrackcity Amsterdam is een intense ervaring en doet een groot appèl op de fantasie van de luisteraar die het gevoel krijgt 'in zijn eigen film te lopen'.

Hoe werkt het?
Met een geluidspeler, koptelefoon en plattegrond wandelt u een aangegeven route. Onderweg luisterend naar een geluidsmix van stadsverhalen, muziek, de stem van een gids, archiefmateriaal en een speciaal gecomponeerde 'soundscape'. De wandelingen duren circa 60 minuten. Als u zelf een speler heeft kunt u van tevoren thuis de wandeling via internet downloaden. Ook is het mogelijk bij een van de samenwerkingspartners in de buurt een audiospeler te lenen om direct te kunnen starten. De wandelingen zijn voor iedereen; van bewoner van een van de betrokken buurten, tot nieuwkomer in Amsterdam, van dagjesmens tot kunstkenner. Ze zijn los van elkaar te downloaden of als een verzameling. Wandel ze allemaal!

De wandelingen vinden plaats in de volgende gebieden: aan de Zuidas, op IJburg, langs de Amstel, in Amsterdam-Noord, in de Nieuwmarktbuurt, in het Oostelijk Havengebied, in de Staatsliedenbuurt en in Osdorp.

betrokken kunstenaars:
Guy Amitai, componist
Justin Bennett, geluidskunstenaar
Evelien van den Broek, componist
Seamus Cater, geluidskunstenaar
Wim Conradi, geräuschemacher
Jeanne van Heeswijk, beeldend kunstenaar
Alison Isadora, componist / theatermaker
Anneke de Lind van Wijngaarden, filmmaker
Adriaan Nette, beeldend kunstenaar
Mechtild Prins, theatermaker
Martijn Tellinga, geluidskunstenaar
Duro Toomato, beeldend kunstenaar
Hannes Wallrafen, geluidskunstenaar
Anne Wellmer, geluidskunstenaar
Peter Westenberg, beeldend kunstenaar / filmmaker

Soundtrackcity Amsterdam is een idee van Renate Zentschnig, theatermaker / onafhankelijk producent.

samenwerkingspartners:
Stadsarchief, Virtueel Museum Zuidas, Het Blauwe Huis, Café De Ysbreker, De Tolhuistuin, W139, Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, Bibliotheek Staatsliedenbuurt en Natuurtuin De Wiedijk.

Voor actuele informatie: www.soundtrackcity.nl

------------------------------------