Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws

Bescherm klanten bij dreigende verkoop NUON

24-02-2009 * De SP wil dat wethouder Gehrels de klanten van NUON niet de dupe laat worden van een eventuele verkoop van de gemeentelijke aandelen in het bedrijf. Volgens hoogleraar economie Hans Schenk zal de energierekening stijgen als het energiebedrijf groter wordt. SP-raadslid Laurens Ivens: "De gemeente is geneigd vooral te kijken naar de gevolgen voor de stadsfinanciën, terwijl juist de zekerheid van levering en de energieprijs centraal moeten staan." Laurens Ivens
Amsterdam heeft eerder aangegeven alleen te kunnen instemmen met de verkoop van zijn aandelen NUON als er aan een aantal kwaliteitseisen voldaan wordt ten aanzien van de positie van de Nederlandse klanten. Hierbij behoorde onder andere leveringszekerheid met name op de langere termijn, het afsluitbeleid en de prijs/kwaliteitverhouding. Hoogleraar Schenk concludeert op basis van onderzoek naar fusies op de Britse en Amerikaanse energiemarkt dat grotere energiebedrijven logger, inefficiënt en minder transparant zijn. De klanten krijgen door deze mindere productiviteit een hogere rekening gepresenteerd.

De SP heeft aan wethouder Gehrels gevraagd de positie van de klanten van NUON nadrukkelijk mee te wegen. Ivens: "Tijdens een eerder debat stelde ik voor de aandelen slechts te verkopen aan een andere overheid, bijvoorbeeld het Rijk of de provincie. Daar wilde de wethouder niet aan. Kennelijk wil ze nu wel aan de Zweedse overheid verkopen. Maar de publieke belangen van de onmisbare energie horen in Nederland bewaakt te worden. Ik wil dan ook dolgraag weten welke garanties de wethouder eist zodat Amsterdammers niet meer voor hun energie gaan betalen. Als die zekerheden er niet zijn, kan en mag de wethouder niet instemmen met een aandelenverkoop."

Zie ook www.zezijnnuts.nl