Steeds meer studenten kiezen master bij andere instelling

25/02/2009 10:50

Studiekeuze123

BACHELOR-MASTER AANSLUITINGEN OP WWW.STUDIEKEUZE123.NL

Steeds meer studenten kiezen een master bij een andere instelling dan waar zij hun bacheloropleiding gevolgd hebben. Op de Masterbeurs (27-28 februari a.s.) geeft Studiekeuze123.nl de Masterclass 'Mijn master kies ik zó' met praktische tips voor het kiezen van een masteropleiding. Op Studiekeuze123.nl kunnen studenten een overzicht vinden van bachelor-master aansluitingen met toelatingseisen.

Sinds de invoering van het bachelor-mastersysteem in 2002 is het aantal studenten dat ervoor kiest om een master aan een andere instelling te volgen dan de bacheloropleiding gegroeid van 1,4% in 2003 naar 7,7% in 2007. Dit zijn cijfers uit het onlangs gepubliceerde 1cijferHO-bestand met instroom, doorstroom en rendementgegevens van studenten. Naar schatting nog eens 5% kiest een masteropleiding in het buitenland. Van de studenten die binnen de eigen instelling blijven, kiest 70% voor een aansluitende 'doorstroommaster', maar ook hier neemt het aantal studenten dat voor een andere, niet-aansluitende, masterstudie kiest toe. Wilma de Buck, programmamanager Studiekeuze123.nl: 'Dit is een goede ontwikkeling. Het is belangrijk dat studenten na hun bachelor bewust voor een masteropleiding kiezen. Er zijn meer dan 1200 masteropleidingen, en het is belangrijk om verder te kijken dan je eigen instelling.' Studenten kunnen op www.studiekeuze123.nl zien welke masteropleidingen voor bachelors toegankelijk zijn, welke toelatingseisen gelden en welke schakelprogramma's er zijn tussen bachelor- en masteropleidingen.

Masterclass 'Mijn master kies ik zó' op Masterbeurs

Omdat het kiezen van een masteropleiding steeds meer een tweede 'studiekeuzemoment' wordt, geeft Studiekeuze123.nl op de Masterbeurs (27-28 februari a.s. in de Jaarbeurs, Utrecht) de Masterclass: 'Mijn master kies ik zó'. Studiekeuzeadviseur Jacky Limvers, Centrum Studiekeuze in Utrecht, geeft praktische tips om uit de veelheid aan masteropleidingen de juiste te kiezen. 'Het is vooral belangrijk om je zo breed mogelijk te oriënteren. Ga bij jezelf na wat je interesses en kwaliteiten zijn en welke studie daarbij past.' In de huidige economische crisis zijn studies op het gebied van onderwijs en zorg volgens Studiekeuze123 veilige keuzes, maar het blijft belangrijk om na te gaan welke studie het beste bij je past. Meer informatie over de masterclass: www.masterbeurs.nl

Studiekeuze123.nl

Op www.studiekeuze123.nl kun je meer dan 2500 erkende opleidingen met elkaar vergelijken op verschillende aspecten zoals de kwaliteit van het onderwijs, baankans, startsalaris en studentenoordelen. Je kunt zelf bepalen welke criteria je belangrijk vindt en kijken welke studie het beste bij je past. Op Studiekeuze123.nl vind je ook open dagen en tot welke opleiding je toegang hebt met je havo- of vwo-profiel. Studiekeuze123 is ook verantwoordelijk voor de Studiekeuzedatabase en de Nationale Studentenenqu(ee)te. Studiekeuze123 is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs (HBO-raad, VSNU en PAEPON) en de studentenorganisaties LSVb en ISO, en is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW. SURFfoundation, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek coördineert de uitvoering.





http://www.studiekeuze123.nl