Provincie Noord-Holland

Datum

25-2-2009

Onderwerp

Wonen, sporten en een transferium in Koog

Harriëtte Wijker

De Taskforce Ruimtewinst (TFR) ziet mogelijkheden voor wonen, sporten en een transferium in de Koog. Als de voetbalvereniging verplaatst, kunnen bij de sportvelden huizen en kantoren worden gebouwd. De kansen voor een transferium hangen vooral af van het doortrekken van de A8 naar de A9.

Dat zijn de belangrijkste onderdelen van het advies dat afgelopen maandag in de Koekfabriek werd gepresenteerd aan een grote groep bewoners en lokale politici. De gemeente Zaanstad had het provinciale TFR om hulp gevraagd bij het ontwikkelen van ideeën voor het gebied rondom station Koog-Zaandijk. Niet, zoals wethouder Keijzer van Zaanstad het verwoordde, omdat we het zelf niet kunnen, maar omdat we behoefte hadden aan een frisse, onafhankelijke en deskundige blik van buiten.

De opdracht aan het TFR was:

* Schets een toekomstperspectief voor het gebied rondStation Koog-Zaandijk (inclusief Fortuinweg)

* Kijk naar de relatie tussen sport (inclusief sporthal) en woningbouw

* Versterk de aantrekkingskracht van Zaanse Schans
* Zoek en check de oplossingen rond infrastructuur en bereikbaarheid
* Houd daarbij rekening met de volgende wensen o Sporthal voor de Korfbal
o Versterken imago Koog-Zaandijk
o Zoekgebied woningbouw
o Betere benutting stationsgebied
De mogelijke oplossingen liggen volgens de TFR in het intensief benutten van de beschikbare ruimte.

* Combineer wonen en sporten met kantoren op de huidige locatie van de sportvelden.

* Verplaats de voetbalvelden naar de Fortuinweg.
* Verplaats het station zuidelijk naar de A8, waar het als transferium, een overstappunt voor automobilisten op het openbaar vervoer, dienst kan doen. Bij een toename van het verkeersaanbod door het doortrekken van de A8 naar de A9 kan dit transferium uitgroeien tot een aantrekkelijke plek voor bijvoorbeeld een grote bioscoop, een grote sportschool of een wellnesscentrum.
* Creëer een wandelroute langs Zaan en industrieel erfgoed naar de Zaanse Schans.

TFR-voorzitter Han ter Heegde concludeerde na de discussie tussen belangstellenden en TFR-leden dat er geen grote bezwaren tegen de meeste onderdelen van het plan zijn.
Wel zijn een aantal aandachtspunten voor de uitvoering naar voren gebracht: de doorgaande vaarroute, minimaal vier velden voor de voetbalvereniging, draaien in plaats van heien om de huizen op palen te ontzien en de doorgaande route van en naar de Julianabrug. Het vraagteken ligt bij het verplaatsen van het station en het realiseren van een transferium. Dat is o.a. afhankelijk van marktontwikkelingen.

Het is nu aan de gemeente Zaanstad om het advies verder te bestuderen en mogelijk tot uitvoering te brengen.
De volledige presentatie is te vinden op Taskforce Ruimtewinst.

De TFR is een initiatief van de provincie Noord-Holland. Het doel van de TFR is om een creatief advies te geven aan binnenstedelijke projecten in de provincie Noord-Holland, waarin intensief en efficiënt ruimtegebruik gekoppeld kunnen worden aan hoge kwaliteit van woongebieden, stationsgebieden en bedrijventerreinen. De TFR analyseert de situatie en adviseert voor deze projecten hoe die doelstellingen zijn te bereiken. De focus van de TFR ligt bij stationsgebieden.