Senternovem

Nieuws

25-02-2009 | Cradle to Cradle heeft dringend Publiek Private Samenwerking nodig

De veelgeroemde Michael Braungart en William McDonough zullen met hun recycle concept Cradle to Cradle geen relevante bijdrage leveren aan de transitie naar een duurzame samenleving. Althans, als hun aanpak niet snel verandert. Dat stellen transitieadvocaten Roger Cox en Bert Lejeune in een uitdagende publicatie op www.duurzaamgebouwd.nl. De leidende expertblog voor en door experts op het gebied van duurzaam bouwen.

Verhindering brede maatschappelijke beweging
Cox en Lejeune stellen dat zonder scherpe wending in de consultancy en de productcertificering van Braungart en McDonough, een breed gedragen duurzaamheidtransitie rondom Cradle to Cradle (C2C) nooit van de grond kan komen. Zonder deze wending zien de auteurs niet in hoe overheden, kamers van koophandel, stichtingen en anderen, C2C met de huidige intensiteit kunnen blijven promoten. Deze promotie dient nu teveel de commerciële belangen van slechts enkelen, terwijl de noodzakelijke brede maatschappelijke beweging naar duurzaamheid daardoor verhinderd wordt.
De tijd is aangebroken voor een onafhankelijk certificeringinstituut voor Cradle to Cradle producten binnen een publiek privaat kader, aldus de schrijvers. Op deze wijze wordt de noodzakelijke intra-brand mededinging mogelijk gemaakt, waardoor overheden en anderen C2C wel kunnen blijven promoten en zelfs kunnen gaan faciliteren. Daardoor zullen sneller en meer C2C producten ontstaan en wordt de herkenbaarheid van goede duurzame ontwikkeling voor het publiek aanzienlijk versterkt. Volgens Cox en Lejeune is die herkenbaarheid nodig voor het meekrijgen van het publiek, een essentiële factor in het creëren van maatschappelijke verandering.

Koppeling energietransitie
Komt een onafhankelijk certificeringinstituut van de grond, dan maakt dit ook de weg vrij om C2C te koppelen aan de noodzakelijke duurzame energietransitie in Nederland, aldus de schrijvers. Nederland kan daardoor als eerste land gaan werken aan het tot stand brengen van een door de zon aangedreven circulaire economie. Een transitie naar deze nieuwe Nederlandse economie zal mensen wereldwijd inspireren. Wij Nederlanders kunnen, als we durven, de wereld veranderen, aldus Cox en Lejeune. Dit artikel is eerder verschenen op de website duurzaam gebouwd.