Politie Brabant Zuid-Oost

Recherche pakt acht Eindhovenaren op voor supermarktovervallen

Eindhoven Gestel/ Woensel Zuid, 25-02-2009 o De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft vanochtend, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Den Bosch, twee Eindhovenaren aangehouden. Een 24-jarige man werd in zijn woning in Gestel opgepakt en een 20-jarige man in zijn woning in Woensel-Zuid. De BRZN vermoedt dat de twee samen met de zes Eindhovenaren die eerder deze maand zijn gearresteerd, in wisselende samenstelling betrokken zijn geweest bij verschillende overvallen op supermarkten in onder andere Eindhoven, Veldhoven, Valkenswaard en Son.

Acht aanhoudingen in een maand
Maandag twee februari werden twee Eindhovenaren van 18 jaar en 22 jaar door het Interregionaal Arrestatie Team (IAT) aangehouden in hun woningen in Gestel. Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij supermarktovervallen op 27 juni in Eindhoven en 10 juli in Veldhoven. Daarnaast wordt de 22-jarige Eindhovenaar tevens verdacht van betrokkenheid bij de overval op een supermarkt in Valkenswaard op 1 november 2008 en de 18-jarige van betrokkenheid bij de supermarktoverval op acht november in Eindhoven. Precies een week later (maandag 9 februari) hield de BRZN vervolgens vier Eindhovenaren aan. Drie verdachten (twee mannen van 19 jaar en een van 20 jaar) werden rond 6.00 uur in hun woningen in Gestel aangehouden. De BRZN vermoedt dat het drietal betrokken is geweest bij de overval op een supermarkt in Son op 31 december 2008. Op dezelfde dag rond het middaguur is tevens een vierde verdachte aangehouden op zijn werk in Helmond. Deze 24-jarige Eindhovenaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de overval op een supermarkt op 1 oktober 2008 en het witwassen van geld dat afkomstig was van deze overval. De twee die vandaag zijn aangehouden worden verdacht van het witwassen van geld dat is buitgemaakt bij enkele overvallen. In totaal zijn er tot nu toe acht verdachten gearresteerd in dit onderzoek, waarbij de BRZN meerdere aanhoudingen niet uitsluit. Vijf Eindhovenaren zitten momenteel in gevangenhouding. De 24-jarige Eindhovenaar die 9 februari is aangehouden, is weer in vrijheid gesteld. De twee Eindhovenaren die vandaag zijn aangehouden, zijn in verzekering gesteld.

Woningen van verdachten doorzocht
Na alle aanhoudingen zijn onder andere de woningen van de verdachten doorzocht. Hierbij zijn diverse goederen in beslag genomen voor verder onderzoek.

brzn

Inbrekerswerktuig leidt naar overvallen
Drie van de acht verdachten werden vorig jaar juli na een melding van een verdachte situatie in het centrum van Eindhoven al aangehouden. Bij gebrek aan bewijs werden zij toen vrij gelaten. Wel werd door de recherche een tas met inbrekerswerktuig (die tijdens de aanhouding in beslag was genomen) verder onderzocht. Dit leidde naar de overvallen die kort daarvoor waren gepleegd op supermarkten in Eindhoven en Veldhoven. De Gezamenlijke Recherche is naar aanleiding hiervan in juli 2008 dit onderzoek gestart. Uit gezamenlijk onderzoek met de BRZN in de maanden daarna bleken er diverse overeenkomsten tussen de supermarktovervallen te zijn. Zo werden bijna alle supermarkten net voor openingstijd met behulp van een wapen overvallen. Dit gebeurde altijd door minimaal twee vermomde personen die er meestal vandoor gingen met een geldbedrag.

Supermarktovervallen in de regio
Sinds vorig jaar zijn in de regio Brabant Zuid-Oost in totaal zestien supermarkten overvallen. Hierbij was negen keer een supermarkt in Eindhoven, drie keer een supermarkt in Son en een supermarkt in Riethoven, Veldhoven, Valkenswaard en Waalre het doelwit. Twee overvallen (een overval in Son en in Riethoven) werden vorig jaar door de recherche al opgelost. Met deze acht aanhoudingen hoopt de BRZN zes supermarktovervallen op te kunnen lossen.