Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 041 / FP
Datum: 24 februari 2009

Subsidie voor twee innovatieve projecten
Pilot nieuw vuilwaterinzamelsysteem voor pleziervaart

De provincie Fryslân subsidieert twee innovatieve projecten met een bedrag van 300.000 euro uit het programma 'Fryslan Fernijt II'. De pilot met een nieuw inzamelingsysteem voor vuilwater van de pleziervaart en het opzetten van een duurzaam bungalow- en verblijfsrecreatiepark zijn twee voorbeelden die passen in de ambitie van het College van Gedeputeerde Staten om een duurzame en schone provincie te realiseren.

Het eerste project waar het College van GS mee instemt is YOSS. Er wordt een nieuw inzamelingssyteem van vuilwater ontwikkeld en getest in de jachthaven Enjoy Sailing te Lemmer. Nieuw is dat op de vaste ligplaats vuilwater kan worden afgegeven. Dit is nu alleen mogelijk bij een centraal inzamelstation. En het systeem is gebruiksvriendelijk. Door het gebruik van een harmonicaslang in combinatie met een aansluiting onder de steiger is het niet nodig het systeem op de steiger te plaatsen. Tot slot voorkomt het systeem lange wachtrijen voor het centrale inzamelpunt. De provincie Fryslân subsidieert dit project van initiatiefnemers GMB Milieuwerken en jachthaven Enjoy Sailing met 100.531 euro.

Voor het tweede project Duurzaam recreatiepark 't Fliet stelt de provincie Fryslân 200.000 euro beschikbaar. Het doel is een duurzaam bungalow- en vakantiepark te realiseren bij 't Fliet met een voorbeeldfunctie voor de sector en gasten. Er komen drie duurzame modelwoningen en het hoofdgebouw wordt van zonnepanelen, zonneboilers en een warmtekrachtkoppeling voorzien. Studenten van de NHL gaan een monitoringsprogramma opstellen om het energiegebruik, het gedrag van recreanten en het comfort in kaart te brengen. Kennis en ervaring worden beschikbaar gesteld. Ook komt er een belevingscentrum waar gebruik gemaakt wordt van de 3D virtual reality techniek. Samen met de mogelijkheden voor elektrisch varen en bezinningstoerisme, zwembad en restaurant ontstaat een duurzaam recreatiepark dat bijdraagt aan seizoensverlenging en het vergroten van het aantal toeristen.

Het provinciale programma 'Fryslan Fernijt II' heeft voor de periode 2008-2009 E 4,15 miljoen subsidie beschikbaar voor projecten van samenwerkingsverbanden van Friese bedrijven en organisaties. Hiermee wil het provinciaal bestuur innovatie, kennisoverdracht en samenwerking stimuleren. Er kunnen projectvoorstellen voor subsidie worden voorgedragen binnen de thema's duurzame energie, water, en recreatie en toerisme.


---- --