Gemeente Boekel


Onderzoekstracés randweg Boekel

De gemeente Boekel is in samenspraak met de provincie Noord Brabant bezig met het opstellen van een milieueffectrapportage Randweg Boekel. Hieronder wordt een korte schets gegeven van het proces tot nu toe.

Allereerst is een zogenaamde startnotitie opgesteld. In deze startnotitie is beschreven in welk gebied wordt gezocht naar een tracé voor de nieuwe Randweg, het zogenaamde zoekgebied. Daarnaast is beschreven welke aspecten onderzocht zullen worden in het Milieueffectrapport. Hierbij moet gedacht worden aan aspecten als verkeer en vervoer, geluid, natuurwaarde enzovoort.

In juni 2008 heeft een informatieavond plaatsgevonden waarin de startnotitie gepresenteerd en toegelicht is. De startnotitie heeft na de vakantieperiode zes weken ter inzage gelegen. Tijdens deze periode was er voor iedereen de gelegenheid om zijn of haar zienswijze in te dienen.

De startnotitie is ook beoordeeld door de commissie MER; een onafhankelijke adviseur die toezicht houdt op de kwaliteit van milieueffectrapportages. Deze commissie heeft als aanvulling op de startnotitie een richtlijnenadvies opgesteld waarin aangegeven is welke extra onderzoeksaspecten nog meegenomen moeten worden bij het opstellen van het Milieueffectrapport. In december 2008 heeft de gemeenteraad een besluit genomen over het richtlijnenadvies en is gestart met de uit te voeren onderzoeken en studies.

Eén van de eerste actiepunten was het bepalen van enkele mogelijke tracés van de nieuwe randweg. In het Milieueffectrapport worden drie mogelijke tracés voor de nieuwe Randweg met elkaar vergeleken op de onderzoeksaspecten die in de startnotitie en het richtlijnenadvies van de commissie MER zijn vastgelegd. Dit zijn niet de definitieve tracés maar de varianten op basis waarvan een afweging van belangen zal plaatsvinden. Het is de bedoeling dat uit deze afweging van belangen uiteindelijk een voorkeurstracé naar voren komt dat ook een combinatie van de drie onderzochte tracés kan zijn.

Alternatief 1 Alternatief
2a Alternatief 2b

Op dit moment vinden de diverse studies en onderzoeken plaats om tot een goede beoordeling te komen van de diverse alternatieven. Op onderstaande momenten wordt nadere informatie verstrekt over de voortgang en de resultaten van de studies en onderzoeken:
· Begin april zal een openbare informatieavond gehouden worden waarin de onderzoeksresultaten gepresenteerd worden. Hierbij zal nog geen voorkeur worden uitgesproken.

· Medio juni zal een openbare informatieavond gehouden worden waarin de afgeronde milieueffectrapportage inclusief voorkeurvariant gepresenteerd wordt .

· In de commissie grondgebiedzaken van 1 juli wordt de opgestelde milieueffectrapportage met voorkeursvariant behandeld
· In de raadsvergadering van 17 juli wordt de milieueffectrapportage behandeld door de gemeenteraad

· Na de vakantieperiode wordt de milieueffectrapportage ter inzage gelegd en volgt de officiële inspraaktermijn.

De bewoners van het zoekgebied zijn middels een bewonersbrief reeds op de hoogte gebracht van de onderzoeksalternatieven en de informatiemomenten.
Via deze website is steeds de meest recente informatie te raadplegen.