Gemeente Boarnsterhim


College verklaart aftreden in Raad

In de raadsvergadering van dinsdag 24 februari heeft het college van B&W het hoe en waarom van het aftreden aan de raad voorgelegd. De verklaring is hieronder overgenomen.

---

Aftreden Burgemeester en Wethouders

In 2006 een nieuwe Raad met een nieuw raadsprogramma. De belangrijkste zaken welke uw raad gerealiseerd wilde zien waren ondermeer het fietspad Grou- Warten en het afronden van reeds in gang gezette projecten. Deze ambitieuze gemeente kende veel op stapel gezette projecten die naar uw mening eerst maar eens gerealiseerd moesten voordat er aan iets nieuws begonnen zou moeten worden. Daarnaast is er een belangrijke afspraak gemaakt om tot versterking van de bestuurskracht te komen door samen als Raad en college te werken aan wederzijds vertrouwen.

Het college is voortvarend aan de slag gegaan, ook met de reorganisatie van ons eigen huis.
We stuitten op een groot aantal zaken die niet in orde waren ondermeer op het gebied van financiën.Vanuit het streven om de zaken nu goed op orde te krijgen werden we in 2007 geconfronteerd met een aanzienlijk financieel tekort.
Op basis daarvan heeft het college maatregelen getroffen die door uw Raad ook zijn geaccordeerd. Inkomsten zoveel mogelijk verhogen, stoppen met het fietspad, beleidsombuigingen, ophouden met die projecten waaruit geen financiële claims zouden kunnen voortkomen. Gezien het feit dat wij op korte termijn ons financieel probleem niet zouden kunnen oplossen heeft de provincie besloten de gemeente per 2008 onder preventief toezicht te plaatsen.

Maar de inzet van het college bleef gericht om alles in het werk te stellen om het voorzieningenniveau zo goed mogelijk in stand te houden en waar mogelijk zelfs te verbeteren.
Als voorbeelden daarvan de inzet voor het onderwijs, de brede scholen, en de verplaatsing van de sport hier in Grou (het optimaliseren van de soortaccommodaties, die alle worden gekenmerkt door een grote achterstand in het onderhoud). In overleg met de provinciaal toezichthouder is het gelukt, ondanks de financiële problemen, een aantal projecten tot uitvoering te brengen, zoals het Waterfront, Abbema State, Multifunctioneel Centrum en de verplaatsing van de sport.
Daarnaast is het college de samenwerking met de gemeente Leeuwarden aangegaan om op het terrein van de uitvoering van een aantal van onze taken, verbetering en waar mogelijk besparingen tot stand te brengen.

Bij het proces van de verbetering van de sturing van de organisatie (waaronder ook het in de loop van 2008 kunnen vervullen van de verschillende managementfuncties) behoort ook dat de organisatie, en dus het bestuur, steeds beter zicht krijgt op de problemen, in het bijzonder ook de financiële problemen. Bij de begroting 2009 heeft het college een herstelplan gepresenteerd.
Het college vertrouwde erop dat zij met dit plan in het jaar 2012 weer een duurzaam evenwicht zouden kunnen bereiken tussen de uitgaven en de inkomsten. In het plan waren een aantal posten nog niet duidelijk maar er was de verwachting en overtuiging dat daar geen onoverkomelijke problemen meer uit voort zouden kunnen komen.
Helaas zijn er nu toch weer tegenvallers, tegenvallers van enkele miljoenen structureel, die onze vermogenspositie extra negatief beïnvloeden.

Dat betekent dat het college niet meer in staat is binnen de daartoe afgesproken termijn met een sluitend meerjarenperspectief te komen. En de conclusie is niet anders dan dat wij niet meer in staat zijn op eigen kracht de zaak op orde te brengen Het is ons ondanks alle inspanningen niet gelukt de problemen op te lossen. Daarmee staat onze geloofwaardigheid op het spel.

Het college is van mening dat het de gemeente zonder ondersteuning van BZK niet gaat lukken. Voor het herstel van de gemeentelijke financiën zal een beroep moet en worden gedaan op artikel 12 van de Financiële Verhoudingswet.
En er zal er op korte termijn duidelijkheid moeten komen hoe de bestuurlijke toekomst van onze gemeente eruit zal zien..

De situatie van dit moment heeft ook gevolgen voor de plannen van de brede Scholen in Akkrum en Grou. De bouw van de scholen met kinderopvang kan doorgaan, maar realisatie daarbij van de sportaccommodaties is op basis van de huidige afspraken niet meer mogelijk. De extra middelen daarvoor passen niet meer in het meerjarenperspectief.

Het in stand houden en waar mogelijk verbeteren van het voorzieningenniveau. Daar heeft dit college zich bijzonder voor ingespannen. En dat alles in het kader van de leefbaarheid van onze dorpen. In de afwegingen rond de beleidsombuigingen heeft een belangrijke rol gespeeld dat we de door ons als heel belangrijk geachte voorzieningen voor het onderwijs en de sport zouden kunnen realiseren. Dat is op dit moment allemaal niet meer mogelijk. Voor ons is dat onacceptabel, wij willen bouwen, wij willen niet afbreken.

Daarom zijn wij van mening dat wij ruimte moeten maken voor andere bestuurders om dat te doen wat voor onze gemeente, voor onze inwoners, nu van belang is.
Wij geven het stokje aan hen over.
Tenslotte voor alle helderheid: het is niet zo dat alles nu stil valt. De wettelijke taken zullen gewoon uitgevoerd worden en al die zaken waar nu besluiten over genomen zijn en waar de Provincie mee heeft ingestemd gaan door. Dat betekent bijvoorbeeld dat het nieuwe sportcomplex in Grou er komt en ook de nieuwe bestrating in de Hoofdstraat.

De beslissing om op te stappen was geen eenvoudige maar voor het college het enige vanuit het hiervoor gegeven perspectief wat hen te doen stond.

20 februari 2009
Burgemeester en Wethouders.