Veiligheid op ALLE bouwwerven moet worden verscherpt

25/02/2009 09:15

Nationale Vereniging van Veiligheidscoördinaten vzw

De Europese Commissie nodigt de lidstaten uit om de toepassing van de veiligheidscoördinatie op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen niet enkel aan te sporen maar eveneens om de toepassing strenger te controleren. Dit is één van de aanbevelingen die te lezen staan in het haar rapport dat ten gevolge van een evaluatie van de toepassing van de Europese Richtlijn 92/57 met betrekking tot de coördinatie van de veiligheid en de gezondheid op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen opgesteld werd.

De positieve neerslag van deze richtlijn op het algemeen veiligheidsniveau van bouwplaatsen wordt expliciet onderlijnd. Doch moet nog een lange weg worden afgelegd. De veiligheidscoördinatie in de fase van het ontwerp van een bouwproject blijft dikwijls dode letter. En deze in de fase van de verwezenlijking durft wel al eens schorten. Alle partijen moeten echter hun verantwoordelijkheden opnemen. Enerzijds kan de bouwheer niet langer meer stellen dat dit enkel maar een zaak van de aannemers en de architect is. Anderzijds moeten alle tussenkomende partijen met inbegrip van de veiligheidscoördinatoren, hun taken naar behoren vervullen.

Voor de overheid is nog een belangrijke taak weggelegd. Veel burgers miskennen nog steeds de regelgeving. Meer dan één is nog steeds in de waan dat dit voor kleine bouwwerken niet van toepassing is. Een correcte informatiecampagne is noodzakelijk om alle misverstanden of zelf wantoestanden uit de wereld te helpen. Hierbij wil VC-CS, de Belgische beroepsvereniging van veiligheidscoördinatoren, haar steentje bijdragen. VC-CS geeft zich tot doel een rol in het maatschappelijk landschap van de veiligheid en de gezondheid op bouwwerven in te vullen. De vereniging ijvert niet enkel voor haar leden maar tracht in overleg met alle partijen van het bouwgebeuren aan de veiligheidscoördinatie vorm te geven. Hierbij wordt naar het einddoel, namelijk: veilige en gezonde bouwplaatsen, gestreefd.

De oplegging van de veiligheidscoördinatie was geen populaire maatregel en is het nog steeds niet. Het economisch aspect ligt voor een groot deel aan de basis. hiervan . Vandaar dat nog meer inspanningen moeten worden geleverd voor al deze maatregelen uit te leggen. We zien echter dat instanties en zelf politici vandaag de dag nog steeds tegen de stroming in verkeerde signalen uitgooien. Deze hebben enkel tot doel om kortstondig eigen profijt te halen. Dit gaat regelrecht ten koste van de veiligheid op bouwwerven en tot slot van rekening ten kosten van de veiligheid van de bouwvakkers. Kortweg mag men stellen dat dit een immorele daad is.

Veiligheidscoördinatie op bouwwerven terugschroeven kan niet en is zelf uitgesloten. Maar de nood roept om vooreerst de regelgeving aan de gehele bevolking uit te leggen en vervolgens om de regelgeving door alle tussenkomende partijen ordentelijk te laten toepassen. In eerste instantie is deze taak voor de overheid weggelegd. Ook andere instanties en verenigingen waaronder VC-CS kunnen hierbij helpen. Wat zeker geweerd moet worden is de desinformatie en populistische propaganda die de veiligheid op bouwwerven schade toebrengen.

Jean-Pierre Van Lier

Vorrzitter

vzw VC-CS asbl

Belgische beroepsvereniging van veiligheidscoördinatoren

Louizalaan 216 b 292

B-1050 BRUSSEL

t 00 32 (0)2 646 66 20

f 00 32 (0)2 646 66 10

info@vccs.be

www.vccs.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel