Nieuwe www.spaarrentehulp.nl van HomeFinance maakt markt inzichtelijk


HomeFinance: Zicht op spaarmarkt vertroebelt door steeds weer nieuwe producten

BILTHOVEN, 20090225 -- Het lijkt zo simpel: het kiezen van een spaarrekening. De meeste mensen weten wel dat hun zuurverdiende spaarcentjes op een vrij opvraagbare spaarrekening gestald kunnen worden, of vastgezet op een deposito. Echter: waar de overheid haar best doet om met regels de transparantie in de financiële dienstverlening te bevorderen, zien we dat de doorzichtigheid van spaarproducten steeds minder wordt. HomeFinance, dat via haar website al jaren onafhankelijke informatie over financiële producten levert, introduceert daarom de nieuwe website www.spaarrentehulp.nl

Banken introduceren steeds weer nieuwe spaarvormen met telkens een nieuw voorwaardenpakket. Zo proberen ze spaarders naar zich toe te halen of aan zich te binden. Minimale of maximale inleg - ineens of per maand, rentestaffels, opnamebeperkingen, opnamekosten, tijdelijke actierentes... allemaal vertroebelen ze het zicht op de spaarmarkt.

Om spaarders te helpen bij het krijgen van helder zicht op de beste spaarmogelijkheden introduceert HomeFinance de nieuwe website www.spaarrentehulp.nl. Op deze site worden niet alleen lijstjes getoond van de hoogste rentes voor internetsparen en deposito's. De spaarder krijgt daadwerkelijk hulp bij het selecteren van de spaarvorm die het beste bij hem past. Door keuzes te maken met betrekking tot de vele aspecten van sparen ontstaat een selectie van spaarproducten die passen bij de eigen wensen.
Men kan bijvoorbeeld de optie `opnamekosten' uitsluiten. Daarmee zal de gevaarlijke combinatie van standaard opnamekosten met een variabele rente buiten de selectie blijven. Wel zo helder. Dat banken hun spaarders uitmelken door de spaarrentes na een interessante actietermijn ongemerkt te verlagen is al erg genoeg. Dat diezelfde spaarder vervolgens opnamekosten moet betalen om de gespaarde euro's ergens anders onder te brengen zou eigenlijk verboden moeten worden.

Andere keuzecriteria zijn het thuisland van de banken en de garantieregeling waaronder ze vallen. Bij veel spaarders blijkt niet bekend te zijn dat diverse spaarbanken met hoge rentes hun thuisbasis niet in Nederland hebben. Afhankelijk van de geldende garantieregeling kan dat extra risico's met zich meebrengen, zoals vorig jaar bij Icesave.

HomeFinance levert via haar website al jaren onafhankelijke informatie over financiële producten, waarbij met name de rentevergelijkingen zeer populair zijn. Met www.spaarrentehulp.nl gaat HomeFinance een stap verder door alle aspecten van spaarproducten in de vergelijking te betrekken.