Universiteit van Tilburg

maart 2009

Promoties en redes

vrijdag 6 maart 2009, 10.15 uur, Aula UvT
Promotie psychologe Wiekens over vormen van zelfbewustzijn

Wat gebeurt er als mensen zich bewust van zichzelf worden? Carina Wiekens onderzocht de oorzaken, het proces zelf en de gevolgen van zelfbewustzijn. In haar proefschrift laat ze zien dat mensen zich, afhankelijk van de situatie, bewust kunnen zijn van sociale of privé-aspecten van zichzelf. Hierop wordt vervolgens het gedrag afgestemd. Zo kiezen mensen voor gezonder eten en conformeren ze zich meer aan normen als ze zich vooral bewust zijn van 'publieke aspecten' van zichzelf, terwijl ze meer hun eigen opvattingen volgen en creatiever zijn als ze zich bewust zijn van privé-aspecten van zichzelf. Titel proefschrift: Self-awareness. Promotor: prof. dr. D.A. Stapel, copromotoren: prof. dr. S. Otten, prof. dr. E.H. Gordijn. Persbericht



vrijdag 6 maart 2009, 14.00 uur, Aula UvT
Promotie Cokky Hilhorst over management van IT-projecten

IT-projecten zijn moeilijk te managen en eindigen vaak in een fiasco. Maar managers van IT-projecten beschikken over 'flexibiliteit': de mogelijkheid om projecten bijvoorbeeld uit te stellen, te faseren of stop te zetten. Onderzoek van Cokky Hilhorst toont aan dat managers zich bewust zijn van deze flexibiliteit, maar de voorkeur geven aan IT-projecten waarbij niet uitgebreid hoeft worden ingegrepen. Titel proefschrift: Reacting to risks with real options: Valuation of managerial flexibility in IT projects. Promotores: prof. dr. P.M.A. Ribbers, prof. dr. ir. H.W.G.M. van Heck, copromotor: dr. M.T. Smits. Meer informatie: persvoorlichters@uvt.nl.



dinsdag 10 maart 2009, 16.15 uur, UvT, Cobbenhagen gebouw, Ruth First Room Promotie Crina Pungulescu over integratie financiële markten

De integratie van financiële markten, waarbij geld vrijelijk grenzen overschrijdt, is wereldwijd gewenst maar praktisch nog onhaalbaar. Crina Pungulescu onderzocht de stand van zaken op dit moment en hoe de integratie verloopt. Ze ontwikkelde een methode om integratie te meten en identificeerde daarmee barrières voor integratie, zelfs in ontwikkelde markten. Uiteindelijk is de intergratie van financiële markten goed voor de welvaart, concludeert ze. Titel proefschrift: Essays on financial market integration. Promotores: prof. dr. F.A. de Roon, prof. dr. B.J.M. Werker. Meer informatie: persvoorlichters@uvt.nl.



vrijdag 13 maart 2009, 14.00 uur, Aula UvT
Promotie Ellemieke Nederlof over persoonlijkheid delinquente jongens

Bepaalde dimensies van persoonlijkheidsstoornissen bij delinquente jongens houden verband met vormen van mishandeling van de jongens, blijkt uit het promotieonderzoek van Ellemieke Nederlof. Een verband tussen dimensies van persoonlijkheid(sstoornissen) en ten laste geleigde feiten lijkt niet te bestaan. Nederlof voerde haar onderzoek uit onder jongens in de jeugdgevangenis in Spijkenisse. Titel proefschrift: Dimensions of personality (pathology) in incarcerated boys. Promotor: prof. dr. T.I. Oei, copromotor: dr. P.M.A.J. Dingemans. Meer informatie: persvoorlichters@uvt.nl.



vrijdag 13 maart 2009, 16.15 uur, Aula UvT
Inaugurele rede Jeroen Suijs over financiële verslaggeving

Jeroen Suijs is sinds 1 juli 2008 hoogleraar Economics of accounting aan de UvT. Hij versterkt sindsdien het departement Accountancy met expertise en onderzoek op het gebied van de theoretische analyse van accounting. Zijn inaugurele rede op 13 maart is getiteld Transparante verslaggeving: te mooi om waar te zijn? Hierover verschijnt een apart persbericht.



vrijdag 20 maart 2009, 14.15 uur, Aula UvT
Promotie Bart Bierens over giraal betalingsverkeer

De vermogensrechtelijke begripsvorming over geld heeft geen gelijke tred gehouden met snelle ontwikkelingen in het giraal betalingsverkeer. De jurist Bart Bierens zocht naar oplossingen voor problemen die in de praktijk ontstaan bij het verhaal op girale tegoeden. Zo stelt hij de vraag of het mogelijk is dat een deel van het tegoed, dat bijvoorbeeld door een vergissing of na een onterechte incasso is bijgeschreven, aan een ander dan aan de (failliete) rekeninghouder toebehoort. Het antwoord luidt bevestigend. Titel proefschrift: Revindicatoire uitspraken op giraal geld. Enkele beschouwingen over geld, vermogensovergang en verhaalsregulering in de context van het girale betalingsverkeer. (Kluwer, Serie Recht en Praktijk Financieel Recht, nr. FR3, ISBN 9789013064032). Promotor: prof. mr. J.B.M. Vranken. Meer informatie: persvoorlichters@uvt.nl.



vrijdag 27 maart 2009, 16.15 uur, Aula UvT
Dubbeloratie Jaap van den Herik en Eric Postma over geloof in computers

Hoogleraar Informatica Jaap van den Herik en hoogleraar Kunstmatige intelligentie Eric Postma traden op 1 september 2008 in dienst van de UvT. In hun inaugurele redes vestigen zij de aandacht op 'geloven in computers': Van den Herik beantwoordt de vraag of computers kunnen geloven en toont aan de mens in computers kan blijven geloven. Postma schetst het toekomstperspectief van de 'vriendelijke computer'. Titel redes: Geloof in computers. Hierover verschijnt een apart persbericht.