Ingezonden persbericht


Persbericht

25 februari 2009

Navigatie over bospaden

Waypoint lanceert OnRoute Topografische Wandelkaart

Tijdens de Fiets en Wandelbeurs lanceert het Twentse bedrijf Waypoint de OnRoute Topografische wandelkaart Nederland. Dat is een digitale kaart die geladen kan worden in vrijwel alle navigatietoestellen van Garmin, en daarmee in staat is geheel automatisch de mooiste wandelroutes te berekenen. Nu ook navigatie over bospaden dus!

De Onroute topografische wandelkaart in de praktijk: zelfs de allersmalste paden staan er op. Het pad draait zo meteen naar links en daarna moet je rechtsaf. Nb: dit is nog een ontwikkelversie; vandaar de tekst 'O naar Op/afrit'

Het gebruik van deze combinatie is net zo eenvoudig als autonavigatie: de gebruiker geeft de bestemming aan, en het toestel berekent automatisch een mooie wandelroute. Zelfs dwars door het bos over over de heide. Doordat de kaart ook hoogtelijnen bevat kun je een flinke klim vermijden danwel juist opzoeken. Zelfs de greppels staan er op!

Door het toevoegen van tussenpunten kan de gebruiker de route zelf aanpassen, bijvoorbeeld om er een rondwandeling van te maken. Het toestel laat de afstand zien en voorspelt zelfs de aankomsttijd. Vervolgens is het een kwestie van de duidelijk zichtbare routelijn op het toestel volgen. Een driehoekje toont je eigen positie en de kaart schuift automatisch mee.

Ook bevat de kaart meer dan honderd kant en klare wandelroutes in heel Nederland. De OnRoute wandelkaart is gebaseerd op de topografische kaarten van het Kadaster. Nagenoeg alle bospaden (en hoogtelijnen) staan er op.

Hij werkt zowel in de autonavigatiesystemen van Garmin als in de speciale outdoor toestellen. Voordeel van die laatsten is ondermeer dat ze waterdicht zijn en een lange acculevensduur kennen.

Er zijn twee varianten van de kaart: een SD-geheugenkaart en een CD versie. De SD versie is vooral voor mensen die kiezen voor maximaal gemak. En bijvoorbeeld hun Garmin autonavigatiesysteem, zonder tussenkomst van de computer, ook voor wandelen willen kunnen gebruiken. Kwestie van geheugenkaart plaatsen, de wandelkaart selecteren en klaar.

De CD versie is voor de meer-eisende gebruiker, vaak in combinatie met een outdoor toestel. Met de CD versie heeft de gebruiker ondermeer de mogelijkheid tevoren z'n routes op de computer voor te bereiden.

De OnRoute topografische wandelkaart zal vanaf april/mei in de winkel te koop zijn. De adviesprijs voor zowel de SD als CD-versie bedraagt 109,- euro. Tot het moment van verschijning geldt via www.onroute.nl een speciale voorinschrijfprijs van 79,- .

De maker van de kaart, Waypoint, is specialist in vrijetijdsnavigatie. Daarbij gaat het om toestellen en toepassingen voor met name wandelen, fietsen en motorrijden. Daarbij is niet zozeer de bestemming zelf, maar vooral de (mooie) route het doel.

Waypoint is ook de maker van de Garmin Onroute fietskaart. Vergelijkbaar met de wandelkaart, maar dan bedoeld voor het automatisch vinden van mooie fietsroutes. Tijdens de fiets- en wandelbeurs lanceert Waypoint ook een nieuwe versie van deze fietskaart. Met daarin nu ondermeer de IO hotspots opgenomen; oplaadpunten voor electrische fietsen.

Noot voor de redactie,