NCRV

Nationale Landschappen

Hoeksche Waard centraal in Nationale Landschappen

Donderdag 26 februari 2009

Nederland 2, 19.55 uur

De NCRV-serie Nationale Landschappen toont de grote variatie van het Nederlandse landschap. Op relatief korte afstand van elkaar vind je bossen en rivierdeltaâs, heide en natte veengebieden, zandduinen en heuvels. Daartussendoor kom je kronkelige boerenweggetjes, beschermde dorpsgezichten, weidse poldergezichten en eeuwenoude boerderijen tegen. Deze grote verscheidenheid in ons land lijkt vanzelfsprekend, maar korte termijnbelangen en planologische versnippering, zoals de bouw van nieuwe woonwijken en industrieterreinen, bedreigen de landschappen.

In 2004 heeft de overheid twintig Nationale Landschappen aangewezen. Dit zijn gebieden met elk een unieke combinatie van landschapskwaliteiten, zoals de flora en fauna, de bebouwing of het reliëf.

In deze aflevering van Nationale Landschappen staat de Hoeksche Waard centraal. Als je via de Heinenoordtunnel de Randstad verlaat, word je bijna overvallen door de plotselinge ruimte die het landschap biedt. Ingeklemd tussen de Oude Maas, de Dordtse Kil, het Haringvliet, het Hollands Diep en het Spui, is de Hoeksche Waard honderden jaren geleden veroverd op de getijden in de Hollandse delta. De oorspronkelijke kleipolders en dijken zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. In het verleden heeft de Hoeksche Waard meerdere malen op de nominatie gestaan om de zoveelste uitbreiding van de haven te worden. Maar daar waren de bewoners het niet mee eens. Landschapsorganisaties, natuurbeschermers, boeren, architecten, erfgoeddeskundigen en de gemeenten hebben altijd de handen ineengeslagen om de Hoeksche Waard leefbaar en beleefbaar te houden. Architect Mart Ros vertelt over de mogelijkheden om ook toekomstige ontwikkelingen goed in te passen in dit landschap.