Is er toekomst voor de Bevrijdingstheologie?

05/02/2009 17:38

Stichting CMC

CMC Mensen met een Missie organiseert op 26 februari 2009 het symposium 'Geloof in bevrijding. De actualiteit van bevrijdingstheologie'.

Tijdens deze middag zullen de Indiase moslim-juriste en activiste Shahrukh Alam en de lekendominicaan en theoloog Erik Borgman ingaan op de vraag hoe de bevrijdende kracht van het geloof in verschillende tradities en samenlevingen een rol speelt.

Voor velen is de theologie van de bevrijding iets van de jaren '70 en van Latijns-Amerika. We horen er niet veel meer over. Het lijkt erop dat het verbond tussen politiek en theologie haar tijd gehad heeft. Weggedrukt door de problemen van deze tijd - de globalisering, klimaatverandering, strijd tegen terrorisme en economische crisis - heeft de bevrijdingstheologie geen antwoord op deze hedendaagse vragen. Maar is dat werkelijk zo?

Tijdens de middag in De Boskant te Den Haag presenteert CMC Mensen met een Missie twee mensen die zich nog volop laten inspireren door het gedachtegoed van de bevrijdingstheologie:

Shahrukh Alam is een moslim-juriste en activiste uit India. Zij is mede-oprichtster van het Patna Collective, een groep jonge onderzoekers en activisten die zich laten inspireren door de bevrijdingstheologie vanuit de Islam. Eerder werkte zij in Zuid-Afrika samen met de moslim-theoloog en anti-apartheidsactivist Farid Esack. In haar werk in Patna (Noord-India) richt zij zich op het mobiliseren van de bevrijdende kracht van het geloof van gemarginaliseerde groepen moslims en hindoes in hun strijd tegen armoede en onderdrukking.

Erik Borgman is lekendominicaan en theoloog. Sinds vorig jaar is hij hoogleraar Theologie van de religie aan de Universiteit van Tilburg. Hij is auteur van talloze boeken en artikelen. In zijn onderzoek richt hij zich speciaal op de publieke betekenis van religie en de religieuze betekenis van de publieke sfeer. Vanuit zijn theologische inspiratie mengt hij zich veelvuldig in het maatschappelijke debat.





http://www.cmc.nu

http://www.clm.cmc.nu