UMC Utrecht


Hersennetwerken zichtbaar maken

Hoewel het al enige tijd mogelijk is om met de MRI scanner gebieden in de hersenen in kaart te brengen die actief betrokken zijn bij het uitvoeren van een bepaalde taak was het tot op heden niet mogelijk om te bepalen of de verbindingen tussen deze hersengebieden tijdens de taak ook daadwerkelijk gebruikt worden om informatie uit te wisselen.

Bij de afdeling psychiatrie van het UMC Utrecht is nu een methode ontwikkeld (functionele diffusion tensor imaging genaamd, kortweg fDTI) waarmee het mogelijk lijkt te zijn om met de MRI scanner te bepalen of de hersengebieden inderdaad deze verbindingen gebruiken om informatie uit te wisselen tijdens het uitvoeren van de taak.

Het kunnen bepalen of en in welke mate er informatie via deze verbindingen wordt uitgewisseld is belangrijk omdat men denkt dat er bij een aantal hersenziekten, waaronder schizofrenie, iets mis gaat bij het uitwisselen van informatie tussen de verschillende gebieden in de hersenen. Met deze nieuwe techniek zou het in de nabije toekomst mogelijk moeten zijn om te bepalen of dit daadwerkelijk zo is en om welke verbindingen het precies zou gaan. Door het toepassen van deze nieuwe methode hopen de onderzoekers een beter inzicht te krijgen in het ontstaan van schizofrenie.

René Mandl promoveert op 26 februari aan het UMC Utrecht. donderdag 26 februari 2009