Start 57e editie nationaal metselkampioenschap

17/02/2009 14:33

Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB)

Eerste voorronden in Beverwijk en Leeuwarden

Start 57e editie nationaal metselkampioenschap

Op 26 en 27 februari a.s. starten in Beverwijk en Leeuwarden de eerste regionale voorronden van de 57e editie van de 'Nationale wedstrijd in het Metselen met Baksteen'. Er zijn in totaal zeven voorronden met 90 metselleerlingen uit het VMBO. Zij nemen het tegen elkaar op in de strijd om de Zilveren Troffel. De finale van het nationale kampioenschap vindt plaats van 20 tot 24 april in Etten-Leur. Tegelijkertijd vindt daar ook de Nationale Voegwedstrijd plaats, voor leerlingen van de Nederlandse Stichting Praktijkopleiding Voegen (NSPV) in Boxtel.

De wedstrijden -sinds 1952!- zijn een initiatief van de Nederlandse baksteenindustrie. De baksteenindustrie wil met het kampioenschap de aandacht vestigen op het metsel- en voegvak om daarmee de instroom naar de metsel- en voegopleidingen te stimuleren. De organisatie door het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten, KNB - dat dit jaar 125 jaar bestaat - vindt dan ook plaats samen met het Kenniscentrum Fundeon, Bouwend Nederland, Vereniging van Nederlandse Voegbedrijven (VNV), regionale bouwopleidingsbedrijven en locale VMBO's.

De voorronde in Beverwijk vindt plaats bij SSPB Praktijkopleiding Bouw IJmond-Kennemerland (Laan van Meerestein 4). Hier treden 10 jonge metselaars uit de regio Noord- / Zuid-Holland en Utrecht in het strijdperk.

In Leeuwarden gaan 11 leerlingen uit Groningen/Friesland aan de slag bij VSPB/POB regio Friesland (Archimedesweg 8). De prijsuitreiking in Leeuwarden op vrijdag 27 februari wordt gedaan door de heer Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland.

De andere 5 voorronden vinden plaats - tot eind maart - elders in het land. Voor data en locaties zie: www.metselwedstrijden.nl

De 12 beste deelnemers uit de regionale voorronden gaan door naar de landelijke metselfinale.

De beoordeling van de prestaties gebeurt door een vakjury volgens een landelijk gestandaardiseerde manier. Gekeken wordt vooral naar de wijze waarop de metselopdracht wordt uitgevoerd hoewel ook het eindresultaat telt uiteraard. Jurering vindt plaats onder toezicht van een lid van de landelijke vakjury. Voorzitter van de landelijke vakjury is de heer Harry Huis in 't Veld, namens Bouwend Nederland.

De landelijke finale is van 20 tot en met 24 april a.s. in Etten-Leur. De uitreiking van de Zilveren Troffel en de Zilveren Voegspijker is op vrijdagmiddag 24 april 2009 en gebeurt door de staatssecretaris van OCW, mevr. J.M. van Bijsterveldt.

Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (sinds 1884) is de koepelorganisatie van de gehele Nederlandse baksteenindustrie en behartigt de collectieve belangen van de leden. KNB is gevestigd in het Keramisch Huis in Velp.

De Nederlandse baksteenindustrie realiseert een jaarlijkse omzet van Euro 370 miljoen. In de baksteenindustrie zijn ca 1500 personen werkzaam.





http://www.metselwedstrijden.nl

http://www.knb-baksteen.nl