Gemeente Lopik

Werkzaamheden Lopikerweg Oost

De afgelopen weken heeft de provincie Utrecht werkzaamheden uitgevoerd rond de verkeerslichten bij de Lopikerweg Oost. Op 26 februari 2009 zal het nieuwe verkeersregeltoestel worden geplaatst, waarna de afrondende werkzaamheden worden uitgevoerd.
De verkeerslichteninstallatie (VRI) was aan het eind van zijn technische en functionele levensduur. Dit was de aanleiding om de VRI gedeeltelijk te vervangen en de infrastructuur aan te passen. De Graafdijk is hierbij als fietsroute recht doorgetrokken over het kruispunt, zodat er een afzonderlijke door verkeerslichten geregelde fietsoversteek ontstaat. Dit verbetert de verkeersveiligheid voor fietsers.

Ook is in de nieuwe regeling de mogelijkheid opgenomen om de tegenovergestelde richtingen van de Lopikerweg Oost niet meer tegelijkertijd groen licht te geven. Verder wordt "tovergroen" (het verlengen van de tijd van het groene licht voor vrachtverkeer) toegepast, komt er een wachttijdvoorspeller bij de fietsoversteek en een rateltikker (voor voetgangers met een visuele beperking) bij de voetgangersoversteekplaatsen. Ook wordt de regeling voorzien van een KAR-systeem, dat door hulpdiensten en openbaar vervoer kan worden aangestuurd. Dankzij deze aanpassingen is de VRI vanuit de centrale van de provincie in Huis ter Heide te beïnvloeden.