Gemeente Winterswijk


Raad bespreekt minimabeleid en aanvalsplan crisis

20 februari 2009

Winterswijk - Op donderdag 26 februari spreekt de raad onder andere over het minimabeleid. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de nota 'Uitbreiding minimabeleid 2008, 2009 en volgende jaren'. Ook spreekt de raad over het aanvalsplan 'van crisis naar innovatie'. De raad wordt gevraagd hiermee in te stemmen. De vergadering begint om 19.30 uur. De vergadering is openbaar en vindt plaats in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers Rietbergplein 1.

Gemeentelijk minimabeleid
Bij het vaststellen van de programmabegroting 2009 heeft de raad budget beschikbaar gesteld voor het gemeentelijk minimabeleid. Binnen dit beleid ligt de prioriteit bij kinderen onder de 18 jaar. De middelen die de gemeente in 2008 ontvangen heeft, zijn ingezet om alle kinderen die in 2008 naar de brugklas gingen en waarvan de ouders een inkomen op of net boven het minimum hebben een computer met toebehoren te geven en een abonnement op een internet provider, voor de uitbreiding van schuldhulpverlening en voor voorlichtingsactiviteiten. In 2009 wordt dit pakket voor kinderen onder de 18 verder uitgebreid met de vergoeding van de kosten van een identiteitskaart, een OV-kaart (voor sommige leerlingen in het VMBO), een vergoeding voor een sportabonnement en de sportuitrusting, muziekonderwijs, culturele activiteiten en lidmaatschap van de bibliotheek. Het college heeft onlangs de Beleidsregels bijzondere bijstand 2009 vastgesteld. Op verzoek van de commissie Burger en Samenleving worden deze beleidsregels en de daarbij behorende nota 'Uitbreiding minimabeleid 2008, 2009 en volgende jaren' aan de raad voorgelegd.

Van crisis naar innovatie
Als reactie op de financieel/economische crisis hebben diverse landelijke organisaties in de afgelopen maanden aangegeven dat de overheid actie moet ondernemen om de gevolgen van de kredietcrisis zoveel mogelijk te beperken. Die gevolgen betreffen met name de economische teruggang en daaraan gekoppeld de toenemende werkloosheid. Gemeenten worden geconfronteerd met een aanzienlijk dalende algemene uitkering en - tijdelijk - sterk stijgende kosten voor onder andere bijstand. Andere zaken die de inkomsten van de gemeente beïnvloeden zijn onder andere lagere inkomsten uit bouwvergunningen door vermindering van bouwactiviteiten en lagere opbrengsten in de grondexploitatie. Het college van burgemeester en wethouders heeft een aanvalsplan opgesteld waarin wordt aangegeven hoe de gemeente Winterswijk de financieel/economische crisis tegemoet wil treden. Het college vraagt de raad in dit aanvalsplan om op dit moment geen bezuinigingen door te voeren in verband met de financieel/economische crisis. Ook vraagt het college toestemming van de raad om in de 1e Bestuursrapportage 2009 concrete voorstellen te doen voor extra activiteiten. De financiële ruimte daarvoor moet met name gezocht worden in de bijstelling van de beschikbare investeringskredieten voor groen en wegen. Ook vraagt het college het aanvalsplan 'Van crisis naar innovatie' voor kennisgeving aan te nemen en een positieve intentie uit te spreken om deel te nemen in een participatiefonds dat is gericht op het stimuleren van duurzame ontwikkelingen in de regio.