Universiteit Leiden

`Sociale steun voor dialysepatiënten pakt niet altijd goed uit'

`Er bestaat een duidelijke relatie tussen hoe een nierpatiënt zijn gezondheid ervaart en de sterftekans', zegt Melissa Thong, die donderdag op haar onderzoek promoveert. `Patiënten die hun gezondheid ervaren als `slecht', `redelijk' of `goed' hebben een hoger sterfterisico dan die met de scores `uitstekend' of `zeer goed'.'

Foto: Melissa Thong

Routinebehandeling

Kort na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de Kampenaar Willem Kolff, die twee weken geleden overleed, de eerste werkende kunstnier. Sindsdien zijn de dialysetechnieken enorm verbeterd, zozeer zelfs dat dialyse nu een routinebehandeling is geworden. Toch blijft dialyse een zeer belastende en ingrijpende behandeling. Thong: `Het is bij de zorgverlening van groot belang om te weten hoe de patiënt zelf zijn gezondheid en de dialyse ervaart. Een eenvoudige vraag als: `hoe gaat het met u?' kan al inzicht verschaffen in de sterftekans van de patiënt.' Zowel cognitie als emotie kunnen de manier beïnvloeden waarop een patiënt omgaat met zijn ziekte en de mate waarin hij zijn gedrag daarop afstemt.

Foto: De kunstnier van Willem Kolff.

Psychologische factoren
Dialysepatiënten lijden vaak aan meer dan een ziekteverschijnsel. De patiënten uit de groep die Thong onderzocht bleken gemiddeld 2.8 symptomen te hebben in matige of sterkere zin. De sterke associatie van de samenhangende symptomen met de kwaliteit van leven, doet vermoeden dat de symptoombelasting uit psychologische factoren verklaard moet worden. Daarom is het wenselijk de manier waarop patiënten hun symptomen ervaren tot een vast onderdeel van klinische zorg te maken met het doel het zelf managen van de symptomen door de patiënt te verbeteren.
SterfterisicoThong onderzocht ook de verhouding tussen sociale steun en overleving van dialysepatiënten. Ze mat twee aspecten: de frequentie van de sociale steun en het door de patiënt ervaren verschil tussen het gewenste en het ontvangen niveau van sociale steun. De patiënten die een verschil ervoeren tussen het ontvangen en het verwachte niveau van social companionship (het zoeken van elkaars gezelschap), alledaagse emotionele ondersteuning (zoals uitingen van affectie) en totale steun hadden een hoger sterfterisico. De patiënten daarentegen die inadequate emotionele steun ontvingen of ervoeren met problemen (zoals bemoediging en advisering) hadden geen hoger sterfterisico.

Conflicten
Thong: `Mijn studie doet vermoeden dat verschillende aspecten van sociale steun in verschillende mate van belang zijn voor dialysepatiënten. Naast het verschaffen van medische informatie met betrekking tot veranderingen in levenspatroon die het gevolg zijn van dialyse, zouden klinische zorgverleners moeten wijzen op conflicten die kunnen ontstaan, wanneer zij de patiënten en hun familie of verzorgers bemoediging en steun voor verandering van levensstijl aanreiken.'

Promotie: donderdag 26 februari
Melissa Thong, Living with dialysis: Patients' perceptions and outcomes
Faculteit: Geneeskunde
Promotoren: prof.dr. A.A. Kaptein en prof.dr. F.R. Rosendaal

(24 februari 2009/SH)

24/2/2009