Wageningen Universiteit en Researchcentrum mkz-vaccin nodig bij injectie in de huid Tien keer minder MKZ-vaccin nodig bij injectie in de huid

26 feb 2009

Onderdeel: Centraal Veterinair Instituut

Vaccinatie van varkens tegen MKZ kan mogelijk met een tien keer lagere dosis door te vaccineren in de huid in plaats van in de spieren, wat gebruikelijk is. Dat blijkt uit experimenteel onderzoek van het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR (CVI) dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Vaccine. Als deze methode daadwerkelijk op grote schaal toegepast kan worden, is er sneller een grotere hoeveelheid MKZ-vaccin beschikbaar, worden kosten bespaard, verbetert de vleeskwaliteit, is vaccinatie minder pijnlijk en wordt voorkomen dat door de vaccinatie andere besmettelijke dierziekten worden verspreid.

Tijdens een uitbraak van het zeer besmettelijke mond- en klauwzeervirus kan de overheid besluiten om alle dieren die gevoelig zijn voor deze ziekte (o.a. runderen, varkens, schapen, geiten) te vaccineren. Deze noodvaccinatie vindt dan plaats in een bepaalde straal rondom de besmettingshaard en voorkomt dat de ziekte zich verder kan verspreiden. Het benodigde vaccin wordt op dat moment in hoog tempo gemaakt vanuit een noodvoorraad antigeen (het basismateriaal om MKZ-vaccins te maken). De aanwezige voorraad antigeen en de productiecapaciteit bepalen in welk tempo hoeveel doses van het betreffende vaccin gemaakt kunnen worden.

Vaccineren via de huid
Voor de huidige wijze van intramusculair vaccineren (het vaccin injecteren in de spieren) wordt doorgaans 2 ml vaccin per dier gebruikt. Als de benodigde hoeveelheid vaccin per dier verlaagd kan worden, zijn bij een noodvaccinatie meer doses vaccin in korte tijd beschikbaar en zijn de kosten per gevaccineerd dier lager. Daarom is onderzocht of intradermale vaccinatie (het vaccin injecteren in de huid) een goed alternatief is. Uit humaan onderzoek is namelijk gebleken dat de immuunrespons na intradermale toediening groter is waardoor een lagere vaccindosis dezelfde bescherming geeft.

Bescherming gelijkwaardig
Het CVI heeft de traditionele wijze van intramusculair vaccineren vergeleken met de nieuwe intradermale methode met een tien maal lagere dosis. Uit experimenten met biggen bleek dat de nieuwe intradermale methode evenveel bescherming geeft tegen een MKZ virusinfectie als de traditionele methode. Het gaat hierbij specifiek om bescherming tegen klinische ziekteverschijnselen (o.a. koorts, blaren, speekselen) en bescherming tegen het verspreiden van het virus. Of de resultaten ook van toepassing zijn op andere diersoorten moet nog nader onderzocht worden. Verder moet ook nog uitgezocht worden wat de optimale dosis is.

Minder pijn
Intradermaal vaccineren heeft echter nog meer voordelen. Het is op de eerste plaats minder pijnlijk voor de dieren: een spuit in de spieren is nu eenmaal pijnlijker dan impregnatie in de huid. Een ander voordeel is dat er via deze vaccinatiemethode geen bloed, dat mogelijk besmet is met andere ziektekiemen, wordt overgebracht van zieke naar gezonde dieren. Bij de gebruikte methode van intradermaal vaccineren worden de bloedvaten namelijk niet aangeprikt. Een laatste belangrijk voordeel is dat de kwaliteit van het vlees verbetert. Intramusculaire vaccinatie heeft namelijk als nadeel dat er zogenaamde âspuitplekkenâ in het vlees ontstaan: verhardingen die in de slachterij verwijderd moeten worden. Intradermale vaccinatie heeft dit nadeel niet. De methode mag op dit moment overigens nog niet in de praktijk worden toegepast omdat het nog niet geregistreerd is bij het Bureau Diergeneesmiddelen.

Financiering
Dit onderzoek is gefinancierd door het ministerie van LNV en mede mogelijk gemaakt door Intervet/ Schering-Plough Animal Health in Boxmeer doordat zij het speciaal ontwikkelde naaldloze injectieapparaat beschikbaar hebben gesteld.