Wereldwijd is kanker vaak te voorkomen

26/02/2009 11:00

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Nieuw rapport geeft evidence-based aanbevelingen voor alle lagen van de bevolking

Amsterdam, 26 februari 2009 - Meer dan 40% van alle gevallen van darm- en borstkanker in rijke, ontwikkelde landen zoals Nederland kunnen worden voorkomen met een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een gezond lichaamsgewicht.

Dit is een van de bevindingen uit het nieuwe rapport Policy and Action for Cancer Prevention dat vandaag is gepubliceerd door het World Cancer Research Fund (WCRF) en het American Institute for Cancer Research (AICR).

Het rapport geeft aanbevelingen die er voor kunnen zorgen dat er wereldwijd een vermindering van het aantal gevallen van kanker ontstaat. De belangrijkste boodschap uit het rapport is dat de volksgezondheid - en kankerpreventie in het bijzonder - een hogere prioriteit zou moeten hebben in de hele samenleving. Van overheid tot gezin kan hier aan een steentje bijdragen. Het rapport laat ook zien welke typen kanker voorkomen kunnen worden met gezonde voeding en een gezonde leefstijl.

Cijfers onderstrepen hoe belangrijk het onderwerp is. In de Verenigde Staten kan bijvoorbeeld ongeveer 45% van het aantal gevallen van darmkanker voorkomen worden. En in het Verenigd Koninkrijk zou het aantal gevallen van borstkanker met ongeveer 42% kunnen verminderen.

Deze zogenaamde preventiecijfers zijn berekend voor twaalf veelvoorkomende kankersoorten in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, China en Brazilië. Deze landen vertegenwoordigen volgens de Wereldbank op basis van hun Bruto Nationaal Inkomen respectievelijk de rijke landen (Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk), landen met een middeninkomen (Brazilië) en arme landen (China).

Over het algemeen blijkt dat ongeveer een derde van de meest voorkomende kankersoorten in rijke landen en een kwart van de kankertypen in arme landen kan worden voorkomen. Het effect van roken is hierin niet meegenomen. Roken alleen is al verantwoordelijk voor 30% van alle gevallen van kanker.

Naast deze preventiecijfers geeft het rapport aanbevelingen voor kankerpreventie. Twee onafhankelijke teams van wetenschappers bekeken hiervoor onderzoeksgegevens vanuit de vraag welk effect beleidsaanpassingen en interventies hebben op het menselijk gedrag dat het kankerrisico beïnvloedt.

Op basis van deze informatie doet het WCRF/AICR-panel 48 aanbevelingen voor verschillende groepen in de samenleving, zoals internationale organisaties (zoals de Verenigde Naties), maatschappelijke organisaties, overheid, levensmiddelenindustrie, media, scholen, werkgevers, gezondheidsdeskundigen en burgers.

Enkele aanbevelingen:


- Scholen moeten lichaamsbeweging en gezonde voeding voor kinderen actief stimuleren.


- Op scholen en in kantoren geen automaten toestaan met ongezond voedsel.


- Overheden zouden de aanbeveling van de Verenigde Naties over borstvoeding in de wet kunnen verankeren.


- De levensmiddelenindustrie zou de volksgezondheid voorop moeten stellen in alle productiestadia.


- Gezondheidsdeskundigen zouden het voortouw moeten nemen in het geven van voorlichting op het gebied van volksgezondheid, inclusief kankerpreventie.


- Individuen zouden onafhankelijke informatie over voeding moeten raadplegen om er zeker van te zijn dat de producten die ze kopen ook echt gezond zijn.

Voorzitter van het WCRF/AICR-panel, professor sir Michael Marmot: 'Dit rapport laat zien dat met relatief eenvoudige aanpassingen het aantal gevallen van kanker in de wereld significant kan verminderen. Wel is het belangrijk dat iedereen in de samenleving zich inzet voor kankerpreventie en dat het niet alleen de taak is van de overheid. De bevindingen zijn belangrijk voor iedereen, van regeringsleiders tot degene die thuis de boodschappen doet.'

Professor Martin Wiseman, Projectdirecteur van het rapport: 'De preventiecijfers zijn zo accuraat mogelijk berekend op basis van de beschikbare gegevens. Die laten zien dat jaarlijks wereldwijd miljoenen gevallen van kanker kunnen worden voorkomen. De komende jaren zal het aantal gevallen van kanker nog zeker stijgen door vergrijzing, toenemende obesitas omdat mensen minder bewegen en er een ongezondere leefstijl op na houden. Het is echter nog niet te laat om daar wat aan te doen. En we kunnen het probleem nu met zijn allen aanpakken.'

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.wcrf.nl