Spookbeeld: 2 miljoen kinderen met RSI

26/02/2009 11:04

RSI Patiënten Vereniging

Meer dan twee miljoen kinderen lopen het risico RSI-patiënt te worden. Intensief gebruik van gameconsoles en de sms-faciliteit op mobiele telefoons maken van jongeren een belangrijke risicogroep voor RSI. Bij de aandoening RSI gaat het uitvoeren van gewone dagelijkse handelingen gepaard met extreme pijnen. De RSI-Patiëntenvereniging roept de leveranciers van mobiele telefoons en gameconsoles op bij de producten een waarschuwing te voegen met adviezen voor een andere manier van gamen en sms'en. Wanneer de industrie niet bereid zou zijn tot deze waarschuwingsbijsluiter, zal de RSI-Patiëntenvereniging de overheid vragen een dergelijke bijsluiter verplicht te stellen. "Jeugd-RSI is een kostbaar en pijnlijk spookbeeld, dat móeten we voorkomen," verklaart de voorzitter van de RSI Patiëntenvereniging, Willem Hollander.

Nederland telt 3,9 miljoen jongeren van 11 tot 30 jaar. Volgens berekeningen van de RSI-Patiëntenvereniging zijn er in Nederland 3,2 miljoen gameconsoles in omloop. Via mobiele telefoons worden er jaarlijks zeven miljard sms-berichten verstuurd. Veelal zijn het jongeren die extreem intensieve sms'ers en gamers zijn, waarbij vaak slechts twee vingers worden gebruikt. Het dagelijks versturen van vele tientallen sms-berichten is bij jongeren niet ongebruikelijk. Het intensief gebruiken van één gewricht met steeds dezelfde handelingen vergroot de kans op RSI aanzienlijk.

De RSI-Patiëntenvereniging is de belangenbehartiger van de circa 1,9 miljoen mensen met RSI-klachten die Nederland telt. De vereniging houdt zich bezig met preventie door voorlichting aan werknemers en werkgevers en stimuleert wetenschappelijk onderzoek naar behandelmethoden. De kosten van RSI bedragen volgens berekeningen van TNO circa 2 miljard euro per jaar. Voorzitter Hollander: "De samenleving kan het zich niet permitteren de 1,9 miljoen mensen met RSI-klachten bij het oud vuil neer te zetten. De samenleving kan het zich óók niet permitteren Jeugd-RSI tot ontwikkeling te laten komen. Dat is een te kostbare claim voor toekomstige generaties."

RSI is een verzamelnaam voor klachten, symptomen en syndromen die voorkomen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers.

De klachten worden doorgaans veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beide. Verder kunnen persoonsgebonden en werkgebonden factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan, verergeren of het instandhouden van RSI.





http://www.rsi-vereniging.nl

http://www.rsi-vereniging.nl