Onderwijsbond CNV

26 februari 2009

Trekkingsrecht werkdrukvermindering: antwoorden op veel gestelde vragen

Categorie: Nieuws CNV Onderwijs, cao voortgezet onderwijs

Op 20 februari is de nieuwe cao voortgezet onderwijs 2008-2010 door bonden en VO-raad ondertekend. Daarmee is de cao nu definitief van kracht. Zoals eerder gemeld hebben docenten nog tot 15 maart de tijd om een keuze te maken hoe zij hun trekkingsrecht in het kader van werkdrukvermindering volgend schooljaar willen besteden. Met het oog daarop zetten we een aantal zaken rond het trekkingsrecht nog een keer voor u op een rijtje.

Wat houdt het trekkingsrecht in?
Elke docent met een fulltime baan heeft vanaf 1 augustus 2009 recht op een werkdrukvermindering van 24 klokuren op jaarbasis (aangeduid als "trekkingsrecht"). Voor deeltijders geldt dit naar rato. Degene die BAPO opneemt geldt in dit kader als deeltijder. De normjaartaak gaat niet omlaag. Deze blijft bij een fulltime baan 1659 uur. Binnen die jaartaak kan de docent taken die hij als belastend ervaart met 24 klokuren verminderen. De vrijkomende uren kan hij vervolgens naar eigen keuze toevoegen aan de ruimte voor andere soorten taken.

Bij de taakvermindering kan de docent vrij kiezen tussen: vermindering van zijn lestaak (inclusief voor- en nawerk), of vermindering van niet-lestaken.

De docent mag zelf bepalen waaraan hij de vrijkomende uren wil besteden. Hij kan daarbij kiezen uit:
de ruimte voor voor- en nawerk,
de ruimte voor lessen (inclusief voor- en nawerk), de ruimte voor niet-lestaken of
de ruimte voor deskundigheidsbevordering (ten behoeve van een met de schoolleiding overeengekomen dan wel een door de Lerarenbeurs toegekende opleiding).

Heeft de school ook budget gekregen om extra personeel aan te trekken? De scholen hebben van de overheid extra budget gekregen voor een nieuwe cao. Een deel daarvan is gereserveerd voor de afspraken over werkdrukvermindering. De scholen hebben dus geld om waar nodig extra personeel aan te trekken, bijvoorbeeld ter vervanging van docenten die minder les gaan geven. Zo komen dus meer uren beschikbaar om dezelfde taken te verrichten. In de cao is vastgelegd dat de werkgever de betreffende middelen volledig zal inzetten voor werkdrukverlagende maatregelen en dat hij daarover via het jaarverslag verantwoording aflegt aan de P(G)MR.

Hoeveel kan ik mijn lestaak verminderen?
Als de docent kiest voor vermindering van zijn lestaak, moet er rekening worden gehouden met de opslagfactor voor- en nawerk. Bij een opslagfactor van 1,5 komen 24 klokuren overeen met 16 klokuren per jaar minder lessen. Uitgaande van een maximale lestaak van 750 uur kan een fulltimer dan kiezen voor verlaging daarvan naar 734 uur. Hoeveel lessen dat per week is hangt af van het aantal weken per jaar dat er lessen worden gegeven. Bij 38 lesweken leidt dit tot een maximum van 23 lessen van 50 minuten per week (734 * 6/5 : 38 = 23,18). Bij 37 lesweken is dat 24 lessen (23,8) en bij 36 lesweken 24,5. CNV Onderwijs pleit voor spreiding van het aantal lessen over minimaal 37 en bij voorkeur 38 weken. De vaststelling van het aantal lesweken gebeurt op schoolniveau in overleg met de MR.

Kan ik helemaal zelf bepalen welke taken ik laat vallen? De docent die kiest voor een vermindering van niet-lestaken geeft daarbij ook aan welke taken hij graag wil laten vallen. De schoolleiding probeert daarmee zo veel mogelijk rekening te houden, maar dat zal niet altijd volledig mogelijk zijn als bijvoorbeeld meerdere docenten dezelfde taak willen afstoten. Het gaat er dan om in overleg oplossingen te zoeken die zo dicht mogelijk bij de wensen van de docenten uitkomen en die ook voor de school realiseerbaar zijn.

Kan het trekkingsrecht ook collectief worden ingezet? De docent kan desgewenst ook afspraken maken binnen zijn team/afdeling over een gezamenlijke inzet van de 24 uur voor werkdrukvermindering. Zo kan bijvoorbeeld gezamenlijk gekozen worden voor kleinere klassen. Of voor het aantrekken van extra ondersteunend personeel om bijvoorbeeld surveillance taken te verrichten. Iedere docent is echter vrij om te kiezen of hij daaraan mee wil doen.

Kan het trekkingsrecht ook worden uitbetaald?
De docent kan er ook voor kiezen het trekkingsrecht om te zetten in een financiële vergoeding op basis van de formule: 24 * het bij zijn schaal behorende uurtarief. Deze vergoeding wordt dan op jaarbasis uitbetaald in de maand september van het betreffende schooljaar. De volgende uurtarieven gelden per 1 augustus 2009: LB 25 euro, LC 29 euro en LD 33 euro.

Hoe moet ik mijn keuze bekend maken?
De docent kan elk jaar opnieuw invulling geven aan zijn trekkingsrecht. De docent moet zijn keuze voor het komende schooljaar uiterlijk 15 maart aan de schoolleiding bekend maken. De normale gang van zaken is dat de schoolleiding alle docenten schriftelijk verzoekt om een keuze te maken. De VO-raad heeft hiervoor een standaardformulier verspreid. Mocht u desondanks nog geen verzoek van uw schoolleiding ontvangen hebben dan adviseren wij u de schoolleiding zelf hierop aan te spreken.

Hoe moet het als mijn takenpakket voor volgend jaar nog niet bekend is?
Zoals gezegd moet de docent vóór 15 maart bekend maken hoe hij het trekkingsrecht het daarop volgende schooljaar wil inzetten. Probleem daarbij kan zijn dat alle taken van de docent op dat moment nog niet vaststaan. Als de taken hetzelfde blijven als het jaar eraan voorafgaand is er geen probleem. Maar als daarover nog onzekerheid bestaat, dan is eventueel voorafgaand aan de keuze al overleg met een leidinggevende noodzakelijk.

Hoe wordt er toegezien op een juiste toepassing van het trekkingsrecht?
De docent die meent dat hij in de toepassing van zijn trekkingsrecht wordt belemmerd kan zich richten tot de landelijke bezwarencommissie cao-vo. De commissie doet een bindende uitspraak. Leden van CNV Onderwijs die menen dat hun werkgever het trekkingsrecht niet juist toepast kunnen zich eerst tot hun bond wenden.

Nog vragen?
Leden van CNV onderwijs kunnen vragen over deze regeling stellen aan de afdeling belangenbehartiging via
belangenbehartiging@remove-this.cnvo.nl of 0900 2255266.

Maak nu je collega's lid!
Verspreid deze nieuwsbrief onder al je collega's en wijs je collega's die nog geen lid zijn op het belang om lid te worden van CNV onderwijs. Wie als lid een of meer leden maakt ontvangt mooie prijzen. Kijk voor de voorwaarden op www.cnvo.nl

Redactie: Wim van Teutem, onderhandelaar

---