Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 26 februari 2009

UvA ontvangt literaire nalatenschap Anton de Kom

Archief van Surinaamse schrijver na 35 jaar teruggevonden

Gepubliceerd op 26 februari 2009

De kinderen van de Surinaamse schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom hebben 24 februari zijn literaire nalatenschap overgedragen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ad en Judith de Kom overhandigden het archief, dat na 35 jaar is teruggevonden, op het P.C. Hoofthuis aan hoogleraar West-Indische Letteren Michiel van Kempen. Die schetst hieronder de waarde van de vondst en geeft een impressie van de overhandiging.

In de jaren zestig verdween de literaire nalatenschap van Anton de Kom. Uitgeleend aan Surinaamse studenten in Leiden, nooit teruggekomen, bijna veertig jaar lang was het een raadsel waar alle papieren gebleven waren. Eind 2008 doken ze weer op. Tot verbazing van de familie bleek het om meer te gaan dan iemand gedacht had. Op
dinsdag 24 februari droegen De Koms oudste zoon Ad en zijn dochter Judith het hele literaire archief over aan de UvA. Aan een lange en voor de familie buitengewoon emotionele geschiedenis was een eind gekomen.

Slavernij

Anton de Kom (1898-1945) heeft een bijna legendarische status binnen de Surinaamse cultuur. Lang voor iemand anders in het Caraibisch gebied dat deed, herschreef hij met Wij slaven van Suriname (1934) de geschiedenis van zijn land. Hij legde de grote wonde bloot van drie eeuwen slavernij: dat een heel volk zijn eigen geschiedenis niet kende. En wie zijn eigen geschiedenis niet kent, schreef hij, zal altijd met een minderwaardigheidsgevoel behept blijven.

Maar behalve dit grote essay, inmiddels meer dan tien maal herdrukt, schreef De Kom nog ander werk: de romans Ons bloed is rood en Om een hap rijst, een filmscenario in verschillende versies, gedichten, en drie schriftjes vol Anansi-vertellingen. Al het literaire materiaal is nu tijdelijk overgedragen aan de Universiteit van Amsterdam, waar het in beheer blijft zodat de biografen Rob Woortman en Alice Boots het nog kunnen raadplegen. Aan het eind van 2009 hopen zij hun hun levensbeschrijving van Anton de Kom te publiceren. Het archief van Anton de Kom zal op termijn worden overgedragen aan het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag.

Anansi-vertellingen

Bij de overdracht benadrukte Van Kempen dat met de vondst van dit werk de vooroorlogse geschiedenis van de Surinaamse literatuur, toen er nog bijzonder weinig auteurs van Surinaamse herkomst waren, verandert. Zoon Ad de Kom memoreerde zijn moeder, die als Nederlandse moest vechten voor een huwelijk met een zwarte man. Zij bewaarde alle papieren zorgvuldig in een doos, na de verdwijning van De Kom. Hij werd in 1945 door de Duitsers omgebracht in Neuengamme/Sandbostel.

Judith de Kom vertelde hoe het terugvinden en weerzien van de schriftjes met Anansi-vertellingen haar ontroerde, omdat haar vader de kinderen elke avond voor het slapen gaan over Anansi vertelde. Acteur Felix Burleson bracht De Koms gedicht `Vaarwel, Akoeba, vaarwel'. Peter Meel, directeur van het Instituut Geschiedenis van de Universiteit Leiden, sprak over de grote betekenis van Wij slaven van Suriname en sprak de hoop uit dat de reeds vervaardigde Engelse vertaling van het boek nu snel zal verschijnen.

Het colloquium van het Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek zal eind oktober geheel gewijd zijn aan Anton de Kom. Bron: Michiel van Kempen