Universiteit Twente

Bereikbaarheid hulpdiensten beter te garanderen met cognitieve radio

Bandbreedte lenen of ad hoc een netwerk opbouwen

In noodsituaties moeten hulpdiensten blindelings kunnen vertrouwen op communicatienetwerken. Maar wat als het netwerk overbelast is of zelfs `uit de lucht' door een ramp? Dankzij `cognitieve radio' wordt het straks mogelijk om vrije ruimte in andere frequentiebanden te `lenen' of ter plekke een `ad hoc' communicatienetwerk in te richten. Zo wordt de schaarse ruimte veel beter benut. Promovendus Qiwei Zhang van het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie van de Universiteit Twente heeft hiervoor nieuwe technische oplossingen ontwikkeld. Hij promoveert op 26 februari.

Bij een grote ramp is het publieke netwerk vaak binnen zeer korte tijd overbelast door bezorgde telefoontjes en hulpoproepen. Om hulpdiensten niet al te zeer afhankelijk te maken van dit publieke net, zijn er weliswaar speciale noodkanalen toegewezen, maar ook die hebben vaak een beperkte bandbreedte. Als hulpdiensten in de toekomst ook via video willen communiceren of data over een patiënt naar het ziekenhuis willen sturen, is meer bandbreedte nodig. Cognitieve radio weet precies welke zend- en ontvangmogelijkheden er in de omgeving zijn en maakt daar optimaal gebruik van. Het is zelfs mogelijk om, zonder dat een basisinfrastructuur aanwezig is, `ad hoc' een netwerk op te bouwen. Mobiele gebruikers in de omgeving, bijvoorbeeld ook andere hulpdiensten, vormen dan samen de knooppunten van een tijdelijk netwerk. De informatiestroom springt dan van knooppunt naar knooppunt.

Dit vergt wel een totaal nieuwe benadering van het radiospectrum: in plaats van de huidige, sterk gekanaliseerde aanpak, probeert cognitieve radio bandbreedte te `lenen' in andere banden, zonder de gebruikers daar te storen. Qiwei Zhang heeft daarin belangrijke stappen gezet, door onder meer technieken te ontwikkelen om snel het beschikbare spectrum af te zoeken.

Kameleon

Omdat cognitieve radio in hoge mate flexibel moet zijn en inspringt op lokale omstandigheden, vergt dit vooral een hoop rekenkracht. De herconfigureerbare processor `Montium' - de naam verwijst naar een kameleon die zijn kleur aanpast aan de omgeving - die aan de UT is ontwikkeld, is hiervoor volgens Zhang een goede kandidaat, ook omdat die chip het energieverbruik binnen de perken houdt. Hij heeft onder meer speciale algoritmen ontwikkeld om het zendsignaal aan te passen aan de lokale omstandigheden en om ongewenste interferentie met andere gebruikers te voorkomen. Het is daarbij de kunst om de benodigde rekenkracht binnen de perken te houden: dat kan bijvoorbeeld door voorkennis te gebruiken over het type signalen dat andere gebruikers uitzenden. Snellere herkenning van andere gebruikers, en dus sneller ingrijpen is het resultaat.

Regelgeving

Cognitieve radio beperkt zich niet tot toepassingen in noodsituaties. Overal waar draadloos netwerkverkeer vastloopt, kan de benadering in de toekomst werken. De uitdagingen zijn echter niet alleen technisch van aard. Door de totaal andere benadering moet ook veel aan de regelgeving veranderen.

Zhang heeft zijn promotieonderzoek uitgevoerd binnen het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie (CTIT) van de UT. Het project maakt deel uit van het Ad-Hoc Adaptive Freeband project, in het nationale programma Freeband.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053)4894244

Laatst gewijzigd op 26-02-2009 11:00:14 door Webmaster