Gemeente Kollumerland

PB 05/2009 Sluiting politiebureau Buitenpost - Kollum ongehoord

Het college van Burgemeester en Wethouders van Kollumerland c.a. is compleet verrast door de uitlatingen van de korpschef van Fryslân, mevrouw M. Berndsen. Zij heeft in het politieblad van Fryslân, onder het kopje âOud Nieuwsâ geschreven, dat er een behoorlijke bezuiniging op komst is ten aanzien van Politie Fryslân. In dat artikel noemt zij in ieder geval op voorhand al één concreet punt: sluiting van het politiebureau van Buitenpost - Kollum. Via âBinnenlands Bestuurâ heeft het college hier kennis van moeten nemen.

Het college van B&W van Kollumerland c.a. vindt dit ongehoord. Immers, er zijn grote tekorten ontstaan door de bouw van nieuwe politiebureaus elders in Fryslân. Er moet inderdaad fors bezuinigd worden. Het politiebureau en daarna de politiepost te Kollum zijn gesloten. De politiepost te Kollum is recentelijk gesloten, om daarmee het politiebureau te Buitenpost meer ruimte en functies te geven en zaken te concentreren.
Kollum is daarmee uiteindelijk akkoord gegaan en sindsdien is het een gezamenlijk bureau.
Mevrouw Berndsen heeft nu een uitspraak gedaan, die niet door de beugel kan. Zij heeft de onderlinge afspraken over het bureau te Buitenpost genegeerd.
Bovendien loopt zij daarmee het Regionaal College voor de voeten, die moet immers voorstellen wegen en daarover uiteindelijk een besluit nemen. De korpschef heeft daarmee onnodig onrust en onzekerheid veroorzaakt bij het politiepersoneel.

Er is door het Regionaal College een financiële commissie ingesteld die de voorstellen richting het Regionaal College van een advies zal voorzien. Deze commissie staat onder leiding van de heer A. Aalberts, burgemeester van Dantumadeel. De commissie is momenteel naar onze informatie bezig met het voorbereiden van voorstellen. De commissie is nu echter volledig door de uitspraken van de korpschef gepasseerd.

Sluiting van het bureau te Buitenpost getuigt niet van visie op de werkelijkheid. Het gaat om een gebied van meer dan 40.000 inwoners met nu al een absolute ondergrens van bezetting van âblauw op straat.â En dat in een gebied met een hier en daar een eigen problematiek. De aanrijtijd, zeker in gevallen van prioriteit 1, is nu al krap en in de situatie van geen bureau te Buitenpost zal die volstrekt onacceptabel worden. Voor dit hele gebied zou geen enkele baliefunctie overblijven.

De nieuwe bureaus zijn vooral in stedelijke gebieden gebouwd. Het platteland mag daar niet de dupe van worden. In Kollumerland c.a. en Achtkarspelen zijn bureaus en posten gesloten. Onze bijdragen zijn daarmee geleverd. Elders is er sprake van overschrijdingen op nieuwbouw, het mag dan niet zo zijn dat in het oosten van de provincie er straks geen enkel politiebureau over blijft om daarmee elders in de provincie de nieuwe bureaus in stand te laten houden.

Het gemeentebestuur van Kollumerland c.a. is dan ook van oordeel dat er geen sprake mag zijn van sluiting van het politiebureau van Buitenpost - Kollum.


---

********************************
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.