Gemeente Borsele

Slimme zelfcontrole door landbouwbedrijven

Sinds 2007 legt de gemeente Borsele nog meer dan voorheen de verantwoordelijkheid bij de bedrijven zelf wanneer het gaat om handhaving van de milieuvergunning of de milieumelding. Dit gebeurt door het zogenaamde âslimme handhavenâ

Dit jaar gaan de landbouwbedrijven in Borsele merken dat ook zij een grote rol hebben bij de naleving van de Wet Milieubeheer. Op zich niets bijzonders. In de jaren tachtig pleitte de toenmalige minister Winsemius van VROM al voor een actievere rol door het bedrijfsleven bij het voldoen aan de milieuvoorschriften.

Het slimme ligt in het feit dat de âgoedeâ bedrijven steekproefsgewijs onaangekondigd worden bezocht en dat de âslechteâ bedrijven in ieder geval en op alle aspecten onaangekondigd worden gecontroleerd.

Goed betekent in dit geval dat de bedrijven op grond van een door hen ingevulde vragenlijst voldoen aan de milieuvoorschriften.

Slecht betekent dat de lijst niet of onvolledig is ingevuld of aanleiding geeft om te veronderstellen dat milieuvoorschriften worden overtreden.

Deze lijst omvat alleen de uit milieu-oogpunt belangrijkste voorschriften, zoals veiligheid, energie, geluid, bodem, water en lucht. En dit vormt het tweede slimme aspect: er wordt in eerste instantie gecontroleerd op de meest kenmerkende milieu-aspecten.

Let wel: het blijft te allen tijde mogelijk dat ook de niet op vragenlijst voorkomende aspecten worden gecontroleerd, dus ook daarvoor blijft de ondernemer verantwoordelijk voor naleving van die voorschriften!

Bovenomschreven aanpak wordt ook wel het bonus/malus-systeem genoemd.

De meerwaarde van deze vorm van "zelf-toezicht" is al in de praktijk bewezen in de gemeenten Eindhoven en Oss. Het naleefgedrag door de ondernemers is namelijk sterk toegenomen.

Het handhavingsmes snijdt hiermee aan twee kanten: een milieuverantwoorde en efficiënte wijze van handhaving door de gemeente en een door henzelf te bepalen lastenverlichting voor het bedrijfsleven.

De verwachtingen zijn hooggespannen. Wij vertrouwen dat de bedrijven samen met de gemeente zullen optrekken om hieraan te voldoen, zonder te behoeven terug te vallen op het "oude" systeem. Eind 2010 willen we via monitoring in beeld brengen wat de resultaten en bevindingen in de praktijk zijn geweest.

Onder de tijdige inzenders wordt tweemaal per jaar een energiescan verloot. Deze scan geeft inzicht in het energiegebruik van het bedrijf. Hiermee bestaat de kans om aanzienlijke besparingen te realiseren.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Ruimtelijke ordening en milieu. Deze is bereikbaar via (0113) 238 383Â