Provincie Flevoland Provincie Flevoland



Schokland krijgt 'siteholder'voor beheer

Het gebiedsgericht project Schokland krijgt een `siteholder' die het beheer over het voormalige eiland en omgeving moet veiligstellen. De verschillende gebiedspartners leggen dit vast in het Convenant Schokland. Schokland heeft zo'n siteholder nodig om te voldoen aan de eisen van Unesco/Werelderfgoed

De inzet van het convenant is om samen te werken en alle noodzakelijke maatregelen te nemen ter bescherming, instandhouding en ontwikkeling van het gebied. Daarbij gaat het om cultuurhistorische,
landschappelijke en natuurwaarden en om het vergroten van de herkenbaarheid van Schokland als Werelderfgoed. De partijen komen tevens overeen meer te doen aan de publieke bekendheid van het gebied. Verder wil men de lokale economie versterken. De verkoop van streekproducten moet, net als recreatie en toerisme, worden bevorderd.

Een commissie gaat aan de slag met de begeleiding en vaststelling van de beheerder en een managementplan. Eind september, rondom de feestelijkheden van 150 jaar ontruiming Schokland moet een en ander zijn beslag krijgen.

Schokland en omgeving zijn gelegen binnen de grenzen van de gemeente Noordoostpolder, in eigendom of (erf)pacht bij de gemeente Noordoostpolder, de Stichting Het Flevolandschap, het Rijk en particuliere grondeigenaren. Deze gebiedspartners nemen samen verantwoordelijkheid voor het in stand houden van het Werelderfgoed Schokland en omgeving, in 1995 opgenomen op de Lijst van het Werelderfgoed van de Unesco.