Raad voor de Rechtspraak


Rechtspraak zet in 2009 in op verbetering kwaliteit

Den Haag, donderdag 26 februari 2009

De Rechtspraak zet in 2009 in op verdere verbetering van de kwaliteit van het eigen werk. Beter gemotiveerde vonnissen staan hoog op de agenda, net als de verplichting voor rechters om permanent aan opleiding te doen. Ook wordt het voor de advocatuur mogelijk om meer digitaal zaken te doen. Dat staat in het Jaarplan 2009 van de Rechtspraak.

Voor 2009 is de afspraak gemaakt dat de rechtbanken minimaal 40 procent van de vonnissen motiveren via de nieuwe Promis-methode; dat moet betere, helderder gemotiveerde uitspraken opleveren. In de zaken waarin de rechtbanken een Promis-vonnis hebben opgesteld, zullen de gerechtshoven dat ook doen.

De norm waarbij iedere rechter jaarlijks een minimaal aantal uren moet besteden aan educatie wordt voor het eind van het jaar ingevoerd bij alle gerechten. Andere kwaliteitsnormen volgen in 2010, zoals meer meervoudige zittingen, goede bewijsmotivering en doorlooptijden.

Op het gebied van kwaliteitsbevordering staat nog meer op de rol. Zo komen de gerechtshoven dit jaar met hun plan van aanpak om (onder meer) hun leidende rol bij het waarborgen van de rechtseenheid te vergroten. Verder komen er bij de hoven kenniscentra voor cybercrime en financieel-economische strafzaken.

Digitaal zaken doen

Ook het vergroten van de digitale toegankelijkheid van de Rechtspraak staat prominent rol in het Jaarplan 2009. Zo begint in Dordrecht een proef met een digitaal dossier bestuursrecht dat ook toegankelijk is voor advocaten en het digitaal indienen van beroepschriften in vreemdelingenzaken.

Ook van belang voor de advocatuur is dat het Roljournaal wordt uitgebreid naar kantonzaken en familiezaken. Er start ook een project om het digitaal indienen van processtukken via het Roljournaal mogelijk te maken.

Jaarplan Rechtspraak 2009

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 26 februari 2009 Naar boven