Gemeente Castricum


Mogelijkheden kwaliteitsimpuls Kooiplein in beeld gebracht

Kleinschalige buurtfuncties, een eventuele uitbreiding van de supermarkt en woningbouw, daar liggen de mogelijkheden voor een kwaliteitsimpuls voor het Kooiplein.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de mogelijkheden onderzocht nadat de gemeenteraad daar in een motie in juni vorig jaar om had gevraagd.

In dit onderzoek zijn ook de onlangs gereedgekomen Kwaliteitsimpuls Economie Castricum en het eindconcept van Masterplan Inbreidingen/Lokale Woonvisie betrokken.

De Kwaliteitsimpuls Economie Castricum biedt beleidsmatig gezien ruimte voor kleinschalige buurtfuncties op het Kooiplein. Het Masterplan Inbreidingen/Lokale Woonvisie voorziet voor het Kooiplein in een gemengd programma voor grondgebonden en gestapelde woningen (boven winkels en kleine bedrijvigheid). Ook is aangegeven dat de locatie met name geschikt is voor starters en ouderen en dat de bebouwing mag worden uitgevoerd in één tot vier lagen met eventuele accenten in zes lagen op de hoeken of bij entrees.

De door Bureau Stedelijke Planning uitgevoerde verkenning plaatst echter de nodige kanttekeningen voor wat betreft het toekomstperspectief van de buurtsteunpunten en supermarkten. Een eventuele uitbreiding van de huidige supermarkt binnen de gegeven marges (tot 500 m2) behoort echter tot de mogelijkheden, vindt het college.

De Kwaliteitsimpuls Economie Castricum en het Masterplan inbreidingen bieden een kader voor de (her)ontwikkeling van - en een kwaliteitsimpuls voor - het Kooiplein. Het college ziet uit naar initiatieven uit de markt voor de (her)ontwikkeling van het Kooiplein. Initiatieven binnen de gegeven kaders zal het college dan ook van harte ondersteunen en faciliteren. Inzet hierbij zal zijn dat in ieder geval de huidige winkels behouden blijven en na (her)ontwikkeling kunnen terugkeren.