Studenten merken effecten kredietcrisis op de arbeidsmarkt

26/02/2009 16:00

Studentennet B.V.

Studenten merken de gevolgen van de kredietcrisis bij hun oriëntatie op de arbeidsmarkt en in hun uitgaven. Dat blijkt uit de resultaten van het jaarlijkse onderzoek dat Studenten.net hield onder ruim duizend hbo- en wo-studenten. Studenten kregen onder andere vragen over hun bijbanen, de start van hun carrière, hun inkomsten en uitgaven en hun favoriete merken.

De gemiddelde student geeft meer uit dan dat hij binnenkrijgt. We keken naar studiefinanciering, ouderlijke bijdrage, bijbanen en andere inkomsten. Mannelijke studenten onderscheiden zich aan de inkomsten kant ten opzichte van vrouwen. De mannen zijn gemiddeld 9,4% meer gaan verdienen middels bijbanen, terwijl de vrouwelijke student 12% minder verdiende aan bijbaantjes.

Koos in 2008 nog 59% van de studenten voor een bijbaan die relevant was voor de studie, ook al betaalde deze minder. In 2009 kiest de student slechts in 52% van de gevallen voor de ervaring. 48% van de studenten kiest voor het beter betaalde bijbaantje. Dit bijbaantje is meestal een plek in de horeca (29%).

Een stuk maand over

De kosten van levensonderhoud zijn voor studenten toegenomen. Gekeken is naar boodschappen, kleding, uiterlijke verzorging, telefonie, uitgaan, sport, verzekeringen en huisvesting. Als gevolg van de stijgende kosten komt de gemiddelde mannelijke student EUR 129 per maand tekort. De gemiddelde vrouwelijke student komt EUR 45 per maand tekort.

Studenten gaan voor zekerheid

Studenten die zich oriënteren op de arbeidsmarkt gaan meer voor zekerheid. In 2009 wordt door 18% van de studenten gekeken naar de overheid als werkgever (2008 was dat slechts 14%). Het animo voor een baan bij multinationals is gedaald van 31% in 2008 naar 28% in 2009. Een baan binnen het MKB blijft voor 35% een interessante eerste stap (in 2008 gaf 37% hieraan de voorkeur). 38% van de starters op de arbeidsmarkt ervaart het vinden van een passende baan als zeer moeilijk, de economie is slecht en de banen liggen niet voor het oprapen. Toch is 43% positief over de kansen op de arbeidsmarkt en verwachten zij binnen 3 maanden na het afstuderen de baan van hun voorkeur te hebben gevonden.

Over Studenten.net

Studenten.net is sinds 1998 de grootste online community voor hbo- en wo-studenten en heeft op dit moment ruim 259.000 leden en meer dan 20.000 bezoekers per dag. Moederbedrijf All4Students BV is uitgever van bepalende internettitels als Studenten.net, Studentenbaan.nl, Stages.nl en Studentenkamers.nl. Op de sites kunnen studenten onder meer terecht voor bijbanen, stages, kamers, kortingen, prijsvragen, reizen en informatie over studie, carrière en vrije tijd.





http://onderzoek.studenten.net