Senternovem

26-02-2009 | De bodemfunctiekaart voor goed bodembeheer en afgestemde bodemsanering

Veel gemeenten maken nog gebruik van het overgangsrecht van het Besluit bodemkwaliteit en denken nog geen bodemfunctiekaart nodig te hebben. Het ontbreken van deze kaart heeft binnen het overgangsrecht ook geen directe gevolgen voor de toepassingen van grond en baggerspecie op of in de de bodem. De kaart is wel van belang voor toepassingen buiten het overgangsrecht en bij de doelstelling bij functiegerichte bodemsaneringen. Bodem+ adviseert daarom alle gemeenten om toch snel een bodemfunctiekaart vast te stellen.

Het Besluit bodemkwaliteit schrijft voor dat gemeenten een bodemfunctiekaart vaststellen waarop de functies van de bodem (wonen en industrie) zijn weergegeven. Deze bodemfunctiekaart is een noodzakelijk instrument voor goed duurzaam bodembeheer. Als de bodem niet in een functie is ingedeeld, of als er geen bodemfunctiekaart is opgesteld, kan binnen het generieke toetsingskader alleen grond worden toegepast die voldoet aan de achtergrondwaarden.

Lees meer hierover in onze rubriek met veel gestelde vragen (vraag 8). In hoofdstuk 9 van de Handreiking Besluit bodemkwaliteit staan aandachtspunten voor het opstellen van een bodemfunctiekaart. Zie onderstaande links.

Meer informatie

Veelgestelde vragen over Grond en baggerspecie - Algemeen en definities
Handreiking Besluit bodemkwaliteit