Gemeente Oisterwijk

Brede Schoolgebouw Waterhoef
19-02-2009
Haalbaarheidsstudie Brede Schoolgebouw Waterhoef

Ruimte voor cultuurhistorie bij Brede School Waterhoef

Oisterwijk heeft een haalbaarheidsstudie afgerond naar het te realiseren Brede Schoolgebouw in de wijk Waterhoef, op de locatie Schoolstraat/Terburghtweg. Met de Brede School wil de gemeente de ontwikkelingskansen van kinderen verbeteren en een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de wijk.

Uitkomsten studie

Een belangrijke uitkomst van de studie is het advies om het historische kloostergebouw aan de schoolstraat te behouden, gezien de goede technische staat en de grote cultuurhistorische waarde. De rapportage stelt voor het bestaande schoolgebouw te slopen, gezien de slechte technische staat en beperkte historische waarde. De onderzoekers geven ook het advies om in het ontwerp van het nieuwe gebouw, net als in de historische opzet nu, verschillende samenhangende gebouwen te plaatsen. De monumentencommissie heeft in een eerste reactie positief gereageerd op deze zaken.

De haalbaarheidsstudie biedt tevens een advies voor de verkeerssituatie rondom het Brede Schoolgebouw. De daarin geadviseerde parkeerplaatsen en zogenaamde kiss and ride plekken zijn mogelijk op de beoogde locatie. De haalbaarheidsstudie bevat ook aanwijzingen om een duurzame Brede School te realiseren. De stuurgroep Brede School adviseert om daarbij vooral te letten op een goed binnenklimaat en duurzame maatregelen die ook een educatief karakter hebben.

De haalbaarheidsstudie is uitgevoerd in opdracht van het college van de gemeente Oisterwijk. Als op 2 april de raad instemt met deze haalbaarheidsstudie, kan het college aan de slag met het maken van een voorlopig ontwerp voor het gebouw.

Partners Brede School Waterhoef

In het Brede Schoolgebouw komen een school (de Tovervogel), een peuterspeelzaal (Stichting Peuterspeelzalen
Oisterwijk), Kinderopvang (Humanitas), een gymzaal en een kantoor voor Stichting BOOM. Mogelijk gaan ook medewerkers van yogacentrum Balans het gebouw gebruiken.

Daarnaast zijn er een aantal partners die wel samenwerken, maar géén eigen plek hebben in het toekomstige Brede Schoolgebouw. Dat zijn de Twern, Wijkraad waterhoef, Factorium, Bibliotheek Midden Brabant, Wijkcentrum de Waterhoef, de Krekul, GGD Hart voor Brabant, Thebe (jeugdgezondheidszorg), Amarant, Juvans en de gemeente Oisterwijk. Samen met de partners in het schoolgebouw vormen zij het wijknetwerk.

Op donderdag 19 maart organiseren wijkraad en gemeente een informatiebijeenkomst over de Brede School Waterhoef. Binnenkort geeft de gemeente via de gemeentepagina meer informatie hierover.

De Brede School in Oisterwijk en Moergestel

De gemeente Oisterwijk is bezig met de ontwikkeling van diverse Brede Scholen. In de Waterhoef, Centrum/Bunders en Moergestel komt een nieuw Brede Schoolgebouw. In alle wijken wordt een wijknetwerk opgezet. In de wijknetwerken werken maatschappelijke partners samen aan activiteiten die ontwikkelingskansen voor kinderen vergroten en de leefbaarheid in de wijk verbeteren.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl PrivacyProclaimer Colofon