Gemeente Bodegraven

Gemeenten Reeuwijk en Bodegraven als initiatiefnemers proef klimaatprogramma

De directe aanleiding voor de gemeente Bodegraven en Reeuwijk om een project met agrarische bedrijven op te nemen in het klimaatprogramma is het verminderen van de hoeveelheid broeikasgassen, zoals methaan en lachgas. Het klimaatprogramma richt zich op de eigen gemeentelijke organisatie, op woningbouw, bedrijven, verkeer en vervoer en op de productie van duurzame energie. Vanwege een subsidie via de SLoK-regeling (Stimulering Lokale Klimaatinitiatieven) kunnen de projecten voor al deze themas worden opgepakt en in de komende vier jaar worden uitgevoerd.

Het project Duurzaam boer blijven in het Groene Hart past uitstekend in het klimaatprogramma. Broeikasgassen worden gereduceerd en dat kan aangetoond en gemeten worden. Daarmee draagt het project direct bij aan de klimaatdoelstelling die de gemeenten (en het rijk) hebben geformuleerd. Daarnaast sluit het project aan bij de intentie en het beleid om agrarische bedrijven te behouden.

Door dit project wordt ook de bedrijfsvoering bekeken en kan het financiële rendement van de bedrijven worden vergroot. Het sluiten van kringlopen van voedsel, mest en producten kan bovendien bijdragen aan de verbetering van het landschap en de natuur. De gemeenten hebben immers ook een taak in het behouden en verbeteren van de bijzondere natuurwaarden van het Groene Hart. Al deze sporen komen samen in dit project. De beide gemeenten hebben een aanzet tot de eerste fase van het project gegeven. Vervolgstappen worden gestimuleerd en mogelijk gemaakt, maar daarvoor zijn ook andere financiële bijdragen noodzakelijk.