Ingezonden persbericht

Utrecht, 26 februari 2009

BEWONERS KRIJGEN STEM IN PLANNEN KANALENEILAND

UTRECHT - De gemeenteraad heeft vandaag ingestemd met het gebiedsplan Kanaleneiland Noord. Het plan zorgt voor herstructurering van de wijk en heeft de afgelopen week voor nogal wat beroering gezorgd. Voorafgaand aan de vergadering boden bezorgde bewoners uit Kanaleneiland een petitie aan het college aan. Bewoners willen garanties. Ze willen dat hun woningen worden opgeknapt en dat ze kunnen blijven wonen in hun geliefde wijk. GroenLinks vindt dat de mening van bewoners leidend moeten zijn in een plan als dit. Daarom heeft GroenLinks, samen met de PvdA, ChristenUnie en het CDA, een amendement ingediend zodat de wensen van bewoners meegenomen worden in de planvorming.

Bewoners laten al langer van zich horen. De raadsinformatieavond was destijds druk bezocht en uit opgehaalde handtekeningen bleek vanmiddag dat 82% van de bewoners tegen sloop en voor renovatie is. Naast dit duidelijke signaal zal er nu een woonwensonderzoek gehouden worden, dat als uitgangspunt geldt voor de verdere planvorming. De uitkomsten daarvan zullen door het college serieus genomen worden. Blijkt dat de meerderheid tegen sloop is, dan kan er niet gesloopt worden. En daar gaat het GroenLinks om; om de mening van de bewoners zelf.

In het oorspronkelijke plan hadden bewoners te weinig invloed. Vooraf werd al bepaald hoeveel nieuwe koopwoningen en hoeveel nieuwe sociale huurwoningen er gebouwd zouden gaan worden, zonder dat eerst aan bewoners wordt gevraagd wat hun wensen zijn. Door het amendement krijgen bewoners nu een stem in het begin van het proces.

GroenLinks realiseert zich dat voor sommige bewoners, deze aanpassing niet ver genoeg gaat. Raadslid Pepijn Zwanenberg: "Er is ons veel aan gelegen om aan de wensen van de bewoners tegemoet te komen. En we hebben ons daar enorm voor ingezet. Dit was nu, hier, het hoogst haalbare gezien de politieke verhoudingen. Als we nu hadden tegengestemd, dan was het voorstel ongewijzigd aangenomen en was er geen formele manier van inspraak op de plannen meer mogelijk. We gaan er van uit dat de wensen van bewoners zo verankerd zijn in de plannen."

Het gaat om de huidige bewoners van Kanaleneiland Noord en hun wensen. Zwanenberg: "Wij houden het college aan de toezeggingen richting bewoners. De uitkomst van het woonwensenonderzoek zal door het college als belangrijk uitgangspunt genomen moeten worden bij de uitwerking van de plannen. Dus als massaal wordt aangegeven dat men niet achter de plannen staat, moeten ze aangepast worden. Dat is wat we hebben afgesproken."

De raad wordt geïnformeerd over de uitkomsten van het woonwensenonderzoek.

Noot: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pepijn Zwanenberg op 06-48768672

---- --