Ingezonden persbericht

Zonnige wandeleilanden in trek

Persbericht Groep Reisboekhandels- 26 februari 2009

Als het grootste deel van de winter erop zit, maar de dagen nog kort zijn en het weer somber, verlangt menigeen naar een wandelvakantie op een zonnig eiland. "Tegen die tijd moeten we zorgen een flinke voorraad wandelgidsen en kaarten in huis te hebben van eilanden als Kreta, La Palma, La Gomera, Corsica en Samos, want de vraag is dan enorm" aldus Thijs Buiting van reisboekhandel de Zwerver en voorzitter van de Groep Reisboekhandels.

Wandelen onder de zon spreekt tot de verbeelding en helemaal op een eiland. Dat merken ze zowel in het reisbureau als in de reisboekhandel. Vanwege het stabiele, zonvaste klimaat komen wandelaars het hele jaar aan hun trekken op de Canarische eilanden. La Palma is het populairst, maar ook Tenerife, Gran Canaria, La Gomera en El Hierro, het minst bekende eiland, zijn een goede keuze voor ee n wandelvakantie. Voor wie het wat exotischer en spectaculairder wil, is het Kaapverdische Santo Antao een optie: het landschap is er weliswaar droog maar ongelooflijk spectaculair. Ten noorden van de Canarische eilanden is het groene Madeira ook een hit bij wandelaars.

Groen Griekenland

Terwijl je het hele jaar door naar bovengenoemde eilanden kunt, moet je voor de eilanden in de Middellandse zee en ook de Azoren geduld oefenen en wachten tot medio april. Tot die tijd is de reis omslachtig want vaak zijn er geen rechtstreekse, goedkope vluchten. Bovendien is de temperatuur voor die tijd nog niet aangenaam en de kans op regen niet denkbeeldig. April is dan ook meteen de beste maand: de natuur is dan op eilanden als Kreta, Karpathos en Samos onvoorstelbaar groen met volop bloemen. Een ander voordeel is dat de sfeer zelfs in later in het jaar overlopen toeristenplaatsen ontspannen is: wie medio april komt hoort bij de eerste gasten, je ruikt de verf van de opknapbeurt van het hotel nog.

Duitse of Engelstalig?

Wie echt veel gaat wandelen, kan niet zonder een wandelgids: in de handzame gidsen staan volop suggesties, inclusief duidelijke routebeschrijvingen, overzichtelijke kaartjes en praktische tips. De Duitse uitgever Rother Verlag heeft voor de meeste eilanden een aparte gids met tientallen routes. Het rode gidsje past met gemak in de jas- of broekzak. De Engelstalige Sunflower-serie is wat minder uitgebreid, maar hun assortiment wandelgidsen mag er ook zijn. Voor wie niet elke dag wil wandelen, komen de autoroutes in de smalle, langwerpige gidsen van pas. Informatie over bezienswaardigheden geven deze gidsen echter amper. Wie daar prijs op stelt, doet een goede keuze met de blauwe gidsen van Duitse uitgeverij Michael Müller, die daarnaast veel plaats inruimen voor wandelroutes. Tot slot zegt Thijs, als reisboekhandelaar pur sang: "Goldstadt heeft een prima wandelgids voor Santo Antao!".



Ingezonden persbericht