Ingezonden persbericht


debalie | centrum voor politiek en cultuur

Nieuwe grenzen voor Congo

In het kader van de nieuwe Balie-serie Domino Kosovo

Donderdag 26 februari 2009 | 20.30 uur

Zonder genade en zonder er teveel over na te denken heeft Het Westen ooit lukraak grenzen getrokken in onder andere Afrika. Met alle gevolgen van dien: het is een puinhoop in Congo.

De Balie veronderstelt dat we Congo opnieuw moeten onderverdelen door nieuwe grenzen te trekken. Het Westen in reprise.

Kom naar De Balie en verdeel Congo opnieuw onder!

Naar aanleiding van de afscheiding van Kosovo van Servië afgelopen jaar heeft De Balie een serie ontwikkeld waarin we onderzoeken hoe de wereldkaart eruit zal zien in 2030. Op 26 februari staat de Democratische Republiek Congo centraal waar diverse groepen momenteel hevig strijden, terwijl het nationale leger niet in staat is haar burgers te beschermen. De wereldkaart met haar grenzen: één van de zekerheden die we hebben! Of toch niet? Onder leiding van ervaren moderatoren en experts en met experimenten, lezingen, columns en pleidooien nodigen we het publiek uit om de kaart van Congo opnieuw vorm te gaan geven.

In workshopverband zal het publiek - onder deskundige begeleiding - een nieuwe kaart gaan maken. Het is wel de bedoeling binnen die kaart rekening te houden met alle factoren, zoals de aanwezigheid van grondstoffen, diverse partijen en bevolkingsgroepen. Maar alles mag! Volksverhuizing of een nieuw type grens: alles kan en is geoorloofd.

Speel realistisch Risk met als inzet het geluk van de Congolezen.

Tussen de bedrijven door is er aandacht voor de betekenis van grenzen, de per definitie politieke kleur van landkaarten en het gevaar van grensvorming.

Het resultaat van deze avond zal uiteindelijk verwerkt worden in een subjectieve en alternatieve wereldkaart, welke in boekvorm zal verschijnen.

Met onder andere Henk van Houtum (hoogleraar borderstudies en directeur Centre for Borderstudies te Nijmegen), Ferjan Ormeling, (Nederlands bekendste cartograaf), Herman van Bostelen (kunstenaar), Peter Verlinden (Congo-expert VRT) en Paul Mbikay (Congolees)

Dit programma wordt mogelijk gemaakt door Oxfam Novib; Ambassadeurs van het zelfdoen.

Praktische informatie

Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

Tijd: maandag 15 december 2008, 20.30 uur

Prijs: 8 euro / 6 euro met korting
Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur. Kaarten zijn tot een dag van te voren ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda