Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 13 februari 2009

Help mee weidevogels beschermen rond Krommenie

Weidevogelbeschermingsgroep Krommenie is hard op zoek naar vrijwilligers die minstens één dagdeel per week, van half maart tot in juni, mee willen helpen met de bescherming van weidevogels. De vrijwilligers inventariseren de weidevogels op het land van de boeren, helpen zoeken naar nesten en zijn actief bij het beschermen van kuikens. Door legsels te markeren en aan de hand van gedrag te kijken waar vogels met kuikens zich bevinden, kunnen agrariërs daar rekening mee houden bij hun werkzaamheden in het land.

De grutto, kievit, scholekster, tureluur en vele andere vogels horen bij het karakteristieke Hollandse weidelandschap. De meeste weidevogelsoorten hebben het moeilijk door toenemende verstedelijking, modernisering op het boerenbedrijf en tal van andere oorzaken. Een reden temeer om hier wat aan te doen!

In nauwe samenwerking met de boer gaan de beschermers regelmatig het veld in om de nesten van weidevogels in kaart te brengen en te markeren. Zo blijven de nesten beschermd bij allerlei landwerkzaamheden die nodig zijn op het boerenbedrijf, zoals maaien en het uitrijden van mest. Na het uitkomen van de eieren volgt de kuikenbescherming. De vrijwilligers kijken vóór het maaien of er kuikens in het veld lopen. Door het plaatsen van stokken met plastic vlaggen, worden kuikens naar een naastgelegen ongemaaid weiland gedirigeerd. In totaal werken er 6 boerenbedrijven mee in de omgeving van Krommenie.

Cursus belangrijk
Het beschermen van de nesten geeft vrijwilligers veel voldoening. Maar ook het contact met het agrarisch bedrijf en het bezig zijn in de vrije natuur maken het werk de moeite waard. Tijdens het genieten van de Noord-Hollandse natuur werken de vrijwilligers aan het behoud ervan! Ervaring is niet vereist, voor nieuwe vrijwilligers is het wel verplicht een cursus weidevogelbescherming (2 avonden) te volgen. Vervolgens wordt u ingedeeld bij bestaande groepen vrijwilligers en opgeleid en begeleid in het veld. De eerste cursusavonden starten op 26 februari in Wormer en 4 maart in Purmerend. Ook als u agrariër bent en nog niet aan weidevogelbescherming doet, kunt u zich ook aanmelden. Voor meer informatie of aanmelding kunt u mailen of bellen met de heer Henny van Furstenberg, telefoon na 20:00 uur 072-5339291 of hennyvf@gmail.com.



Landschap Noord-Holland