Onderwijsbond CNV

26 februari 2009

Verslag van de 94e vergadering van het Bestuur van de sector Postactieven CNVO van 28 januari 2009, gehouden te Amersfoort (de Amershof).

Categorie: Verenigingsnieuws Postactieven, Verenigingsinfo Postactieven

Door: W. Stoop


1. Opening. Voorzitter Ans Wibier heet iedereen welkom en spreekt vervolgens een gebed uit. Henk Snaterse heeft een operatie ondergaan die als geslaagd beschouwd kan worden. Hem wordt een verder voorspoedig herstel toegewenst. Henk Köhler zal hem namens het SB bezoeken.


2. Vaststellen van de agenda.


3. Verslag van de vorige SB vergadering. Akkoord bevonden en vastgesteld onder dankzegging aan de secretaris en de notulant.


4. Mededelingen en post. De secretaris merkt een positieve ontwikkeling m.b.t. de beantwoording van brieven etc. richting leden vanuit de Werkorganisatie. Tevens verscheen er een goed en duidelijk artikel van Philip van Teutem over de huidige pensioenproblematiek.


5. Datums SB vergaderingen sept, okt, dec. 2009. Dit worden 23 september, 28 oktober en 2 december.


6. Ledenvergadering 22 april 2009 in De Schakel in Nijkerk.

Middagprogramma ledenvergadering 2009. Er wordt besloten DB/VB lid Willem Jelle Berg uit te nodigen om of zelf te spreken over de huidige pensioenproblematiek of iemand te doen spreken (van PGGM of ABP) ; dit naar aanleiding van een onlangs gehouden vergadering van de SOZEP. Mocht dit niet lukken dan komt het SB hierop terug in de a.s. vergadering. (Een mogelijk alternatief is wellicht CNV voorzitter René Paas maar het CNV- DB is al een aantal keren achter elkaar op de ledenvergaderingen geweest.). Er is dan ook meer bekend van het door het ABP bij De Nederlandsche Bank in te dienen herstelplan. Naar we verwachten is er dan ook wat meer bekend over de VB- plannen met de beoogde structuur; op woensdag 4 maart wordt er weer door het VB en de sectorbesturen overlegd. Duidelijk is dat de voorstellen een 2/3 e meerderheid vragen en alleen daarom al moet de AV discussie goed worden voorbereid.

Herverkiezing en kandideren Frans Hintzen en Bé Bultena. Beiden hebben zich herkiesbaar gesteld en worden door het Sectorbestuur gekandideerd.

Concept jaarverslag 2008. Na enkele aanvullende- en (positief) kritische opmerkingen verder vastgesteld onder grote dankzegging aan secretaris Wim Stoop.

Baten en lasten 2008. Na een toelichting door penningmeester Bob Beckers akkoord bevonden; wordt aan de ledenvergadering voorgelegd. Begroting 2009. Met één tegenstem wordt de begroting eveneens aan de ledenvergadering voorgelegd.

Voorstel Overijssel (verdeling Flevoleden). Het Sb heeft geen behoefte aan een verandering van de huidige situatie omdat er geen nieuwe elementen zijn. Meer geld naar de ene afdeling betekent minder geld naar de twee andere afdelingen. Het voorstel wordt daarom negatief gepreadviseerd. Die beslist. De opgetreden verwarring over de historie wordt betreurd.

De resterende voorstellen (Veluwe, Noord Holland, Noord Brabant- Zeeland, rayon Zaag) passeren de revue en worden gepreadviseerd. De vraag naar vaste uitbetalingsdatums (voorstel Zeeland-Brabant) kan om meerdere redenen gewoonweg niet positief worden beantwoord. Natuurlijk streeft het Sb naar een zo spoedig mogelijke betaling, maar het Vb zit met de liquiditeitsproblematiek. De contributie van de leden komt in de eerste helft van januari binnen en niet in december (het gaat om vele duizenden Euro's) Bovendien en belangrijker: er kan geen geld naar een afdeling en dus ook niet naar de rayons in die afdeling vooraleer de sectorpenningmeester van de afdeling alle relevante controleverklaringen en kostenkaarten heeft ontvangen. Het is nu 28 januari en alleen Overijssel; heeft alles ingestuurd. Afdeling en rayons hebben dus ook zelf in de hand hoe snel ze over geld kunnen beschikken.


7. Overgang leden naar sector Postactieven en ledenbehoud. Ter vergadering zijn inmiddels verschenen Cees Kuiper (algemeen secretaris) en van de werkorganisatie Astrid de Cock en Sjoerd Pieterse. Astrid de Cock zet in het kort uiteen hoe potentiële leden van onze sector technische gezien het beste kunnen worden benaderd; een aantal conceptbrieven worden besproken. Dit dient landelijk en geautomatiseerd te gebeuren. Ondanks de standarisering van de brieven moet er naar gestreefd worden de tekst zo collegiaal mogelijk te toonzetten. Indien mogelijk in de aanhef op naam van de betrokkene en in schrift ondertekend. De brochure wordt opnieuw ontworpen en er komt geen foto op. De huidige brochure huidige foto met nog de foto van Rolf Cras gaat niet meer de deur uit. De nog aanwezige folders worden vernietigd. Als de nieuwe folder de deur uitgaat komt er een brief bij van secretaris Wim Stoop. Die brief wordt deze week naar S. Pieterse gestuurd.

Bé Bultena noemt in het kort de werkwijze in het Noorden; nieuwkomers in de rayons worden benaderd door de rayoncontactpersoon en dit wordt meestal zeer op prijs gesteld. De sector zal ook zelf een brief ontwikkelen waarin de fijnmazige structuur die wij kennen nog weer eens wordt uiteengezet. Ook wordt onze folder aangepast, de huidige is niet meer bruikbaar. Er wordt afgesproken dat er enkele malen per jaar wordt bekeken vanuit de ledenadministratie welke leden in aanmerking zouden kunnen komen om toe te treden tot de sector Postactieven. Het gaat dan om CNVO- leden die drie a vier maanden voor hun 62 ste verjaardag staan. Ook krijgen de 65 jarigen zonder meer alsnog een brief.

Afgesproken worden de pre pensioneringscursussen inhoudelijk nog weer eens bezien. Het woord cursus wordt daarbij vermeden. Het gaat eerder om een pre- pensioneringsbijeenkomst. Daarin wordt voortaan echt enthousiastmerend inhoudelijk aandacht besteed aan de waarde van de vakbond en de sector postactieven ook na het met pensioen of FPU- gaan.

De secretaris vindt dat het van groot belang is dat de leden precies weten van welke diensten men gebruik kan maken. Bij CNV. Bij CNVO, bij sector. We praten daar in februari nader over. Cees Kuiper is dit met hem eens en zegt dat men daarmee nu reeds is begonnen. Bé wijst nog weer eens op het belang van het Schooljournaal om bekendheid te geven aan zulke zaken; zijn hulpverleningsvoorbeelden uit de praktijk zijn altijd zeer wervend.

De werkorganisatie kan nu de gemaakte afspraken, in nauwe samenwerking met onze sector, gaan uitvoeren. De secretaris pleit er nog eens voor om meer gebruik te maken voor de uitvoering van bepaalde werkzaamheden door vrijwilligers.

Voorzitter Ans Wibier dankt Cees, Astrid en Sjoerd voor hun bijdrage. Zeker wanneer er sprake is van piek en ad hoc situaties. Tot slot vermeldt Sjoerd Pieterse dat men bezig is met de opvolging van Ronald Tuinenburg (ledenadministratie). Cees Kuiper is ten allen tijde bereid voor nader overleg terug te komen.


8. Vaste agendapunten.

a. Afdelingen.

b. RCP.

c.SJ, internetsite, nieuwsbrieven.

d. Stukkenlijst.

e. SOZEP en Deelnermersraad ABP. Frans Hintzen heeft de beloofde notitie omtrent de indexatie rondgestuurd. De Deelnemersraad heeft het niet indexeren moeten accepteren; dit gezien de huidige problematiek. Wel zijn er, ook in CCOOP- verband de nodige discussies gevoerd. In maart zal de Deelnemersraad zich over het verplichte herstelplan moeten buigen. Frans Hintzen zal ons van de actuele ontwikkelingen op de hoogte houden. f. f.Vertegenwoordigingen.

g. CNV zaken. Henk Köhler en Ans gaan naar het afscheid van CNV vice- voorzitter Rienk van Splunder.

h. Penningmeesterszaken. De financiële administratie heeft om de originelen van de financiële stukken van sector/afdelingen/rayons gevraagd. We vinden dat overdone en dat zal weer de vraag oproepen of het hoofdkantoor het kader soms niet vertrouwd. Op die opmerking kun je wachten ook al gaat het daar natuurlijk niet om. De penningmeester zal het verzoek van Utrecht- Overvecht keurig doorsluizen naar de achterban, maar we piekeren er niet over zelf achter die papieren aan te rennen als ze niet komen. Fotokopieën en bijlagen bij mailberichten moeten wat ons betreft normaliter voldoende zijn. De zaak moet ook werkbaar blijven. Het is nu al gecompliceerd en (vaak) vervelend genoeg.


9. Rondvraag en WVTTK. Bob Beckers zal de conceptbegroting ook naar de afdelingen zenden. Pieter Hansum wil op termijn terugkomen op de indeling van de Flevo leden. Hij vindt dat Utrecht ook in het spel zou moeten voorkomen en geld moet krijgen. Hij meldt dat dan zelf aan.


10. Sluiting. Voorzitter Ans Wibier sluit deze (lange!) vergadering onder dankzegging aan een ieder.

Bé Bultena, notulant; Wim Stoop, secr.


---