Philips

Persinformatie

26 februari 2009

Totaaloplossing komt tegemoet aan sterk veranderde eisen vaatchirurgen

PHILIPS INTRODUCEERT HYBRIDE OPERATIEKAMER VOOR CARDIOVASCULAIRE CHIRURGIE OP NEDERLANDSE MARKT

Eindhoven, Nederland - Philips introduceert vandaag een nieuw type operatiekamer in Nederland. Inspelend op de sterk veranderde inzichten en werkwijzen op het gebied van cardiovasculaire chirurgie heeft Philips de hybride operatiekamer ontwikkeld. In deze OK kunnen zowel 'open' als endovasculaire ('minimaal invasieve') procedures worden uitgevoerd - en kan snel, veilig en compromisloos van de ene methode op de andere worden overgeschakeld. De 'hybride OK' is voorzien van de modernste, krachtigste en volledig op elkaar afgestemde apparatuur en voorzieningen. Al met al stelt dat ziekenhuizen in staat superieure patiëntenzorg te verlenen. De introductie van de hybride OK vindt plaats tijdens het European Vascular Course (EVC), een internationaal congres voor vaatchirurgen dat van 26 tot en met 28 februari in Maastricht wordt gehouden.

"Baanbrekende ontwikkelingen op endovasculair ('minimaal invasief') gebied hebben de vasculaire chirurgie de voorbije decennia drastisch veranderd. Daardoor is vraag ontstaan naar een nieuw type vaatspecialist, die zowel bekwaam is in conventionele 'open' als in endovasculaire chirurgie. Vanzelfsprekend zijn daarmee de eisen die vaatspecialisten aan de operatiekamer stellen ingrijpend veranderd," zegt Prof.dr. Hence J.M. Verhagen, Hoofd vasculaire chirurgie aan het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam.

Verhagen: "Een veelgehoorde wens is beide behandeltypes in één en dezelfde ruimte te kunnen uitvoeren. Noch de gangbare OK, noch de bekende vaatkamer (waar het vaatstelsel door middel van radiologische diagnostiek in beeld wordt gebracht) zijn daarvoor een goed uitgangspunt, omdat de eisen die aan deze kamers worden gesteld ver uiteenlopen en soms zelfs conflicteren. Een hybride operatiekamer komt tegemoet aan de vraag van cardiovasculair specialisten naar maatwerk dat flexibiliteit, gebruiksgemak en een optimale ergonomie weet te combineren."

Barrières doorbroken
Philips heeft - samen met een aantal partners - de barrières voor een 'hybride OK' voor cardiovasculaire procedures weten te doorbreken. De kamer biedt het beste-van-het-beste voor zowel conventionele als endovasculaire chirurgie. Ook snel van methode switchen, iets wat bij hart- en vaatingrepen nodig kan zijn, is er beter mogelijk - zónder dat de patiënt naar een andere ruimte overgebracht hoeft te worden. Dat is niet alleen prettig voor de patiënt, maar ook voor het ziekenhuis: in een tijd dat de zorgvraag alsmaar toeneemt en het tekort aan medisch personeel steeds nijpender wordt kan dat zijn staf immers efficiënter inzetten.

Krachtige 3D-beelden
Onmiskenbare trends in vasculaire chirurgie zijn de vraag naar een hogere beeldkwaliteit en naar specifieke functionaliteit (zoals 3D-scans en reconstructies voor een beter en meer gedetailleerd inzicht). In de hybride OK neemt de Allura Xper FD20, Philips' superieure interventionele röntgensysteem voor cardiovasculaire procedures, een centrale plaats in. Dat systeem levert de power, beeldkwaliteit, snelheid en het 'uithoudingsvermogen' dat tegenwoordig gevraagd wordt tijdens cardiovasculaire ingrepen en genereert krachtige 3D-beelden van het vatenstelsel.

Extra functionaliteiten
Beelden van voorgaande onderzoeken kunnen worden opgeroepen, ook als die gemaakt zijn met een MRI-, CT- of Ultrasoundsysteem voorafgaand aan de daadwerkelijke chirurgische ingreep. Het 'Allura Xper FD20'-systeem biedt daarnaast de mogelijkheid om per specialist voorkeursinstellingen voor beeldkwaliteit en statiefposities voor te programmeren.

Voor de Allura Xper FD20 zijn diverse geavanceerde extra functionaliteiten voor een goed verloop van minimaal invasieve procedures beschikbaar. Een voorbeeld zijn de 'Live 3D Guidance'-pakketten, die o.a. het op hoge snelheid opnemen van beelden, reconstructie naar 3D en 3D roadmapping (waarbij 3D-beelden als een kaart over live beelden worden gelegd) mogelijk maken. Beeldgeleide naaldinterventies, bijvoorbeeld voor het nemen van een biopsie, worden beter mogelijk dankzij de live 3D beelden waarmee de voortgang van het inbrengen van de naald in het weefsel nauwkeurig gevolgd kan worden.

'Best in class' partners
In de 'hybride OK' zijn alle voorzieningen op elkaar afgestemd. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de chirurgieverlichting, navigatieapparatuur, afzuiging - belangrijk in verband met de vereiste steriliteit - en uitgekiende opbergsystemen. Philips Healthcare kan deze innovatieve totaaloplossing nu op turn-key basis leveren onder meer dankzij partnerships met een aantal 'best in class' leveranciers. Steris, dat de speciale verlichting en ophangingsystemen voor monitoren levert, is daar één van. En omdat alle voorzieningen een vaste plek hebben, ziet de kamer er opgeruimd uit, hebben chirurg en staf aanzienlijk meer bewegingsruimte en kunnen complexe procedures beter, sneller en efficiënter worden uitgevoerd. Uiteindelijk betekent dit dat optimale patiëntenzorg kan worden verleend.

Hoge resolutie fotografie:
<:http:>http://www.philips.nl/shared/assets/nl/Newscenter/20090226_hybride_ok.jpg

Voor meer informatie, neem contact op met:

Joost Maltha
Philips Nederland Communicatie
Tel: +31 40 27 80125
E-mail: joost.maltha@philips.com